Megújul Kőszeg gyöngyszeme

Kilencvenhárommillió forintos kormányzati támogatásból megújulhat Kőszeg egyik legismertebb műemléki épülete, a Jurisics téren álló sgraffitós ház – közölte az MTI-vel Básthy Béla, a város kultúráért felelős alpolgármestere.

Elmondta: jelenleg a tervek készülnek, április végéig kiválasztják a kivitelezőt is és még ebben az évben megkezdődhet a kivitelezés, ami előreláthatólag hat hónapot vesz majd igénybe, a befejezése 2018. január végén várható.

Hozzátette: a KRAFT – kreatív város, fenntartható vidék program részeként egy állagmegóvó és funkcióbővítő felújítás valósulhat meg, amely után az épületben a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK)könyvtára kap helyet, az épület tetőterében pedig ösztöndíjasok és kutatók munkájának elősegítésére kutatószobát és multimédiás termet alakítanak ki.

A művészetet támogatni kell!

A felújítás leglátványosabb eleme az 1560 körül épült reneszánsz épület fő homlokzatán található egyedi díszítés, a sgraffitó restaurálása lesz. Az Itáliából származó díszítésmód lényege, hogy a falra két vagy több különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják.

A kedves kis házacskát 1560 körül építették emeletessé, ekkor kaparták ki jellegzetes díszítéseit – olvasható Kőszeg honlapján. A barokk „kalapocskát” a 18–19. században kapta, mikor komolyabb átalakításon esett át. Emeleti helyisége mennyezeti freskóján Szegény Lázár és a gazdag ember lakomája bibliai történet látható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei