Megrohamozták a vevők az új balatoni ingatlanokat

Évek óta tart a lendület a balatoni ingatlanpiacon, és a tavalyi év különösen erős volt. A szakértők szerint nincs most olyan szegmense a piacnak, ahol ne lehetne könnyen értékesíteni ingatlanokat, de igazán az új építésű apartmanok a keresettek. Vannak azonban közöttük is kiemelkedően jó lehetőségek a befektetésre.

Megerősödni látszik egy olyan vevői réteg a Balatonon, melynek módjában áll 10–40 millió forint közötti, vagy még magasabb összeget nyaraló vásárlásába fektetni – hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, a siófoki Balla Ingatlan szakmai vezetője. Ennek ellenére azt érezni, mintha hiány lenne az új építésű ingatlanokból a Balatonnál, elsősorban egyedi fejlesztésekből.

A déli parton most is 3–400 lakást kínálnak eladásra, de néhány éven belül akár ezer új lakás épülhet. A legnagyobb kereslet a 25–28 millió forintos új építésű apartmanok iránt mutatkozik, melyeket igen könnyű most kiadni is. Ugyanakkor a kínálatban egészen különleges fejlesztéseket is találni, melyek többet nyújtanak a vásárlóknak, mint egy átlagos part menti ingatlan.

De miért lett olyan vonzó megint a Balaton?

A szakértő szerint a felkapottá válás egyik okát a „négy évszakos Balatonra” irányuló törekvések mögött kell keresni: rengeteg pénzt fognak a közeljövőben a térségbe invesztálni, hiszen Budapest után talán a Balaton a legfontosabb turisztikai helyszín az országban, miközben egyre többet utazunk belföldön. A törekvések részeként fejlesztik a bicikliutat, a hozzá tartozó infrastruktúrát, ez pedig új közönséget vonz a térségbe.

De szerinte kiemelendő az is, hogy egyre markánsabb a Balaton környéki éttermek jelenléte hazánk gasztronómiai térképén. Sorra nyílnak az új és jobbnál jobb helyek, melyek már messze túllépnek a néhány évtizede még jellemző lángos-, főttkukorica-, sülthal-kínálaton. Emellett természetesen folyamatosan fejlesztik a kikötőket, sétányokat, így azt látni, hogy átalakulóban a balatoni idegenforgalom. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik az itteni ingatlanpiac fejlődése és fejlesztése.

Kiemelkedő települések

A legnagyobb fejlesztésekkel most a siófoki Ezüstparton, Siófok és Zamárdi között (Széplakon) és Zamárdiban lehet találkozni – jelezte Krausz Gábor. Ugyanakkor, ha pár kilométerrel távolabb tekintünk, már sokkal érdekesebb helyeket is fel lehet fedezni, ahol ugyancsak felbukkannak új építésű projektek.

Egy ilyen, szerinte figyelemre méltó település a Balaton déli partján Balatonszemes, melynek neve nem épült be annyira a köztudatba, mint Siófoké, ugyanakkor olyan hatalmas dinasztiák nyaralóinak adott otthont, mint például a Gundel-család. De Szemeshez kötődött Latinovits Zoltán is, akinek a nevét a helyi művelődési központ is viseli.

Egy kifejezetten nyugodt hangulatú, nem „buliközpontú”, nagypolgári üdülőtelepülésről van szó, mely Budapestről még könnyen megközelíthető, ugyanakkor nyugodt környezetet kínál az ideérkezőknek, így a pihenésé lehet a főszerep – emelte ki az ingatlanközvetítő.

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: pénzvilág

Akár ez is tetszhet A szerző további művei