Megrendeled az árut és a drón leteszi az ajtód elé

A drónok elképesztő teljesítményre képesek, az internetes kereskedők és logisztikai cégek nagy reményekkel néznek a jövőbe.

A kis robotrepülők több mint 2 kilogrammot tudnak szállítani, gyorsaságuk is elképesztő: 160 kilométeres óránkénti sebességre is képesek, a terepviszonyok pedig gyakorlatilag nincsenek rájuk hatással – írja a kosarertek.hu. A nagy internetes kereskedők és logisztikai cégek szállítmányozásuk forradalmasítását és bevételeik növekedését várják a technológiától, költségeik drámai csökkenése mellett.

Elméletben minden internetes vásárló álma egy olyan szállítási mód, amivel a fizetés után pár perccel már meg is kaphatja a rendelt termékeket. A valóságban viszont ez az egyik legnagyobb kihívás, ami az e-kereskedelmi szakma előtt áll. A logisztika összetett és erőforrás-intenzív feladat, és bár a technológia gyakorlatilag rendelkezésre áll, meredek szabályozási akadályok és bonyolult bürokrácia nehezíti.

Gondoljunk csak az önvezető járművekre: a műszaki megoldás készen áll akár a mindennapi használatra is, rengeteg előnye van, de jó időbe bele fog telni, mire társadalmilag elfogadottá válik és felépül az a fogyasztói bizalom, amely a lakossági elterjedéshez szükséges.

Ugyanez igaz a drónos házhoz szállításra is. Habár az akadályok számosak, egyszerűen túl sok előnyt nyújt majd a kereskedők számára ahhoz, hogy ne váljon a mindennapok részévé. Az Amazon például a 2017-es év során csaknem 5 milliárd rendelést szállított ki Prime előfizetői részére, aminek költségei – konzervatív becsléssel körülbelül – 20 milliárd dollárra rúghatnak. Egyértelmű, hogy bármilyen technológia, amely ezt a hatalmas költségállományt csökkenteni képes, meleg fogadtatásra számíthat a cég részéről.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei