Megoldás az egészségmegőrzésben

A Pénztárszövetség kutatása szerint a váratlan helyzetekre való felkészülés, a gyermekek taníttatása, az egészség megőrzésére és az anyagilag stabil nyugdíjas évekre való takarékoskodás egyaránt az öt legfontosabb cél között van a 18–59 éves korosztály dolgozó tagjainál. Sokan nem tudják, de a top 5-ben megjelenő fenti megtakarítási célokra az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak egytől egyig kínálnak megoldást.   

Ennek ellenére a felmérésből az is kiderült, hogy kifejezetten egészségcélú megtakarítása csak a lakosság 37%-ának van. Aki gyűjt ilyen célra, azok többsége (25%) pénztárban teszi ezt.

Az egészségügyi célokra történő takarékoskodás összességében fontosabbá vált idén, ezen belül is leginkább a váratlan egészségügyi helyzetek (66% tartja fontosnak) és a magánorvosi ellátás igénybe vételének lehetősége (63%) értékelődött fel, bár továbbra is a gyógyszerek kiváltása a legfontosabb szempont (73%) az aktív lakosság számára.

Mindent egybevetve bár az egészségükre félretevők számát mutató statisztika egyelőre nem kedvező és tény, hogy szükséges tér is van a bővülésre, de sokan már léptek annak érdekében, hogy könnyebben ki tudják gazdálkodni a gyógyszerek, a privát orvosi ellátások vagy a fogorvosi vizsgálatok és kezelések költségét.

Nem is meglepő ennek fényében, hogy az egészségpénztárak tagjai csak az idei első félévben több mint 4 millió alkalommal fizették pénztári számlájukról az igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, köztük akár a gyógyszervásárlásokat, szűréseket, vizsgálatokat egy-egy esetben átlagosan 5700 forint értékben.

A pénztári befizetéseket a sokszínű felhasználási lehetőség mellett az is népszerűvé teszi, hogy a tagok befizetéseik után évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítést kaphatnak és ezt a kedvezményt pedig már a munkáltatói hozzájárulások után is érvényesíthetik.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei