Megnyílt a Lipcsei Könyvvásár

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja, amely az idén a kortárs irodalom mellett az Európai Unió jövőjével és a könyv- és irodalomterjesztés új formáival is foglalkozik. A kelet-németországi nagyváros könyvvására az egyik legnagyobb szabású irodalmi rendezvény Európában. Tavaly 42 országból 2250 kiállító mutatkozott be, az idén pedig már 43 országból 2493, kínálatukban 100 ezernél is több kötet szerepel.

A digitális átalakulás révén a könyvszakma is gyorsan változik, ezt a folyamatot vizsgálja a többi között a kiállítás új szekciója, a Neuland 2.0 elnevezésű „startup falu”, amelyben informatikai innovációval foglalkozó feltörekvő, új cégek az irodalom közvetítését, átadását szolgáló fejlesztéseiket mutatják be, például egy nyílt forráskódú szoftvert, amely a könyvek előállításának teljes folyamatát digitalizálja, és egy olyan megoldást, amely hang- és fényhatásokkal gazdagítja az olvasás élményét. Idén először 25 rendezvényt élőben közvetítenek az interneten, több mint 1500 felolvasás, előadás és pódiumbeszélgetés anyagát pedig podcast (hangkiadvány) formában jelentetik meg.

A szervezők mintegy 250 ezer látogatót várnak. A vasárnapig tartó fesztiválra több mint 3000 eseményt szerveztek, sokat irodalmi sztárokkal, köztük van például Michel Houellebecq, a kortárs francia irodalom leghíresebb képviselője, a Magyarországon szintén közkedvelt norvég Jostein Gaarder és az 1956-os forradalom után Nyugatra menekült magyar szülők gyermekeként Frankfurtban született Bánk Zsuzsa, aki a legsikeresebb kortárs német írók közé tartozik. A 17. század óta rendszeresen megrendezett vásár előestéjén adták át az Európai Egyetértés Lipcsei Könyvdíját, amellyel Mathias Enard francia írót tüntették ki a németül frissen kiadott Kompass (Iránytű) című regényéért. A szervezők várakozása szerint 250 ezren látogatnak el a vásárra. Az idei díszvendég Litvánia, a hárommillió lakosú balti ország irodalmát 24 új, német nyelvű kötet révén és csaknem 100 szerző és könyves szakember részvételével mutatják be. A magyar részvétel ismét a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin és a Publishing Hungary Program közös szervezésében valósul meg.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei