Az Angyal örökre a mennybe szállt…

Nyolcvankilenc éves korában meghalt Sir Roger Moore brit színész

Döbbenetes hír rázta meg a világot: 89 éves korában meghalt Roger Moore brit színész, aki többek közt James Bond és az Angyal, Simon Templar megformálójaként tett szert világhírnévre, míg Magyarországon a Minden lében két kanál sorozatban lett mindenki kedvence Tony Curtis partnereként. A filmcsillag rákbetegségben szenvedett, Svájcban hunyt el – tették hozzá. Zárt körű temetése Monacóban lesz. Halálát a család jelentette be a brit színész Twitter-profilján.

„Mély fájdalommal kell megosztanunk a szörnyű hírt, hogy édesapánk, Sir Roger Moore ma elhunyt” – olvasható a bejegyzésben.

Karrierje kezdetén dolgozott grafikusként, fotómodellként, filmstatisztaként. Cambridge-ben kezdte a színész pályáját. 1945-ben a tiszti iskola elvégzése után a Szórakoztató Szolgálat színésze lett. 1952-től Hollywoodban filmezett. 1956-tól már a BBC tévésztárja, ám a világhírt 1963-ban Simon Templar szerepe hozta meg számára: az Angyal kalandjai című tévésorozat több mint száz részét csaknem száz országban kísérték figyelemmel a nézők. A nem túl bonyolult történet hihetetlen népszerűségét nagyban a főszereplőnek köszönhette, akinek mindig elegáns, elragadó modora, nem utolsósorban fehér sportkocsija nem csak filmbéli partnernőit bűvölte el. Moore a sorozat két későbbi filmváltozatában is szerepelt, 1992-ben Templar apját alakította, 1997-ben pedig, amikor az ezerarcú tolvaj szerepét Val Kilmer játszotta, annak autórádiójában szólalt meg a hangja.

1968 májusában készített kép Roger Moore angol színészről, aki az Angyal, Simon Templar megformálójaként tett szert világhírnévre Fotó: MTI/AP

Szintén nagy sikert hozott számára Lord Brett Sinclair szerepe a Minden lében két kanál sorozatban, ahol barátjával, a magyar származású Tony Curtis oldalán hódította a nőket, vezette a jobbnál jobb autókat és osztotta a keményebbnél keményebb pofonokat. Érdekesség, hogy amíg a sorozat Európában a legnagyobb népszerűségig jutott, addig az Egyesült Államokban megbukott.

A mozivásznon Őfelsége 007-es ügynökének szerepe hozta meg a nagy áttörést, amikor James Bond karekterét átvette a legendás Sir Sean Connerytől. 1973 és 1985 között hét Bond-film készült vele, ő alakította a híres kémet az Élni és halni hagyni, Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem, a Holdkelte, a Szigorúan bizalmas, a Polipka és a Halálvágta epizódokban.

James Bond titkosügynököket korábban alakító Timothy Dalton, Roger Moore és Pierce Brosnan brit színészek Fotó: MTI/AP/Alastair Grant

A Bond-filmekben való debütálásakor 45 éves volt, míg az 1985-ös búcsúzásakor 57 évesen ő volt a legidősebb Bond. Sokáig élt a legenda vele kapcsolatban, hogy dublőrök nélkül forgatott, a különösen veszélyes jeleneteket nyugtatóval vészelte át. A színész azonban később szertefoszlatta ezeket a híreszteléseket, mondván: ha Bond megformálóinak nem lett volna kaszkadőre, fizikailag végük lett volna, mielőtt a film első tekercse lepereg. Bond szerepéről egy interjúban egyszer azt mondta: „nem különösebben szeretett ölni, de büszke volt, hogy jól végzi a munkáját”. James Bond szerepétől idős korában sem szakadt el, néhány éve ő vezette azt a londoni aukciót, amelyen az első James Bond-mozira emlékezve árverést tartottak Őfelsége titkos ügynökének relikviáiból.

A későbbiekben váltakozó színvonalú filmeket forgatott, az 1996-os A kalandorban Jean-Claude Van Damme oldalán, a következő évben a Spice Girls együttessel dolgozott, és ezért a szerepért jelölték a legrosszabb színésznek járó Arany Málna-díjra az Egyesült Államokban. Egyik utolsó filmjét, a Karácsonyi kastély című családi vígjátékot 2011-ben forgatta. 1973-ban neki kellett volna átadnia Marlon Brandónak A Keresztapáért kiérdemelt Oscar-díjat, de Brando még a gálára sem ment el. A legenda szerint Roger Moore a zűrzavarban hazavitte a díjat, amelyet később persze visszajuttatott az amerikai filmakadémiának.

Roger Moore az UNICEF jószolgálati nagyköveteként Budapestre is eljutott Fotó: MTI/EPA/Rolf Vennenbernd

1991-től az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) jószolgálati nagykövete volt, a feladatot a felejthetetlen Audrey Hepburn felkérésére vállalta el, s tevékenységéért a Dag Hammarskjöld-díjjal is kitüntették. E minőségében többek közt hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára gyűjtött adományokat. Jószolgálati nagykövetként többször is járt Budapesten, az első magyarországi UNICEF-bál díszvendége volt, s narrátorként is közreműködött a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyén.

Roger Moore idős korában sem tudott elszakadni James Bond szerepétől, néhány éve ő vezette a híres 007-es relikviáinak árverését Fotó: MTI/EPA/Georg Hochmuth

A brit színész 2002 óta negyedik feleségével Monacóban és Svájcban élt. II. Erzsébet brit királynő 2003-ban lovaggá ütötte, így kijárt neki a Sir megszólítás. 2007-ben csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, mégpedig – 007-es ügynöki múltja miatt – a 7007-es házszám előtt. 2008-ban az Ordre des Arts et Lettres, a francia Művészet és Irodalom Lovagrendjének parancsnoka lett. Lelkes rajongója volt a Manchester United labdarúgócsapatának, Sir Elton John zenéjének és Rudyard Kipling író műveinek. Közeli barátja volt David Niven, Dudley Moore és a poplegenda Sir Elton John. Önéletrajzi kötetét My Word Is My Bond címmel adta ki.

A rettegett kórt azonban nem tudta legyőzni. Az Angyal végleg a mennybe szállt…

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei