Megfelelő jódbevitellel kivédhető a pajzsmirigybetegség

Egy egész országra kiterjedő, néhány éve készült reprezentatív felméréséből kiderül, hogy Magyarország négyötödén az ivóvizek jódtartalma elégtelen, a lakosság jódellátottsága hiányos. Így az egész országban szükséges lenne a jódpótlás általános bevezetése. Ennek tudható be az az elképesztő adat, hogy Magyarország lakosságának csaknem 80 százaléka bizonyítottan jódhiányos valamilyen mértékben. A jódhiány pedig sok esetben pajzsmirigybetegséghez vezethet. Ennek elkerülése érdekében ezért a jódozott són kívül néha érdemes olyan ásványvizet vásárolni, amely fokozottan jódtartalmú.

A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el az ádámcsutka alatt, ott, ahol a férfiaknál a nyakkendőn a csomó van. Magyarországon, melynek nagy része jódhiányos területen fekszik, 50–60 százalékkal nagyobb a pajzsmirigytérfogat átlaga.

Fiatalkorban nagyon fontos a normális működés

A pajzsmirigy hormonjai a szervezet anyagcsere-folyamatainak, az energiaforgalomnak és a hőszabályozásnak legfontosabb tényezői. Az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Emelkedik a zsírok és fehérjék lebontása, a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik. Az idegrendszer normális tevékenysége is jelenlétükhöz kötött. Fiatalkorban elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez – magyarázta a seniorplus.hu olvasóinak dr. Baán Katalin belgyógyász. A hormonok jódot tartalmaznak. Az ivóvíz és táplálék útján a szervezetbe kerülő jódból előbb egy, majd két, három és négy jódatomot tartalmazó vegyület épül fel. A pajzsmirigy működését elsősorban a TSH szabályozza.

Magyarország jódhiányos

Magyarország jódhiányos, ami a rossz működésben látszik

A pajzsmirigyhormonok termeléséhez elengedhetetlen a megfelelő jódellátottság. Amennyiben ez nem ideális (s hazánkban ez a helyzet), akkor a pajzsmirigy megnagyobbodásával, a pajzsmirigyhormon termelésében részt vevő sejtek számának növelésével reagál a szervezet. Nálunk nem kell számolni azzal, hogy olyan mértékű jódhiány lenne, ami tünetekben is megmutatkozó elégtelen pajzsmirigyhormon termelést idéz elő, ugyanakkor a magyar emberek átlagos TSH-szintje magasabb, mint a normális jódbevitelű országokban. A jódhiány okozta pajzsmirigy-megnagyobbodás negatív következményei azonban egyértelműen kimutathatóak nálunk.

A megnagyobbodás első jele a fogyás

A túlműködés leggyakoribb oka az – autoimmun eredetű – pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása – magyarázza dr. Baán Katalin belgyógyász. Az ok a pajzsmirigyben keresendő. A fokozott termelésre utaló tüneteket okozhat az olyan göbös pajzsmirigy-megnagyobbodás, amikor a kialakuló körülírt elváltozás akár extrém nagy mennyiségű hormont termel. A tünet az, hogy ilyenkor a fokozott étvágy mellett a beteg testsúlya csökken. Ugyanakkor jellemző még a gyors és erős szívdobogás, verejtékezés, izgatottság, ingerlékenység, sokszor hasmenés. A keringés sebessége nő, magas vérnyomás is jelentkezhet – hívta fel rá a figyelmet a szakorvos. Jellegzetes tünet lehet még a szemgolyók kidülledése, amely ha kisfokú, csak csillogóvá, nagyobbá teszi a szemet, és ez akár növelheti a női vonzerőt, de a későbbiekben már ijesztő arckifejezést kölcsönöz a betegnek, és veszélyezteti a látást is. A pszichés nyugtalanság, érzelmi labilitás miatt sokszor a beteg környezete hívhatja fel a kezelőorvos figyelmét, hogy „valami nincs rendben”.

Mi is az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a gége úgynevezett pajzsporcai alatt, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el, a két lebenyt elöl-alul egy kis híd köti össze. Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár göbös formában. Az alaki megnagyobbodás nem mindig jelent egyúttal működési változást is. Járhat akár normális, akár fokozott, akár csökkent hormontermeléssel. Ez a megnagyobbodás a betegvizsgálat során tapinthatóvá is válhat, és – a mirigy elhelyezkedése folytán – a légcsövet nyomhatja, függőleges lefutásából kitérítheti, illetve szűkítheti is. A pajzsmirigy nagyságának, anatómiai elváltozásainak pontos kiderítésére az ultrahang-, illetve az izotópvizsgálat ad lehetőséget.

 

A pajzsmirigy két lebenye a nyakon, a légcső legfelső részét közrefogva helyezkedik el

Alulműködésnél lényegesen meghízik a beteg

A pajzsmirigy alulműködése előfordulhat veleszületetten, vagy kialakulhat az élet során. A korai felismerés nagyon fontos, mert a pajzsmirigyhormonok lényegesek az idegrendszer fejlődése szempontjából, és maradandó idegrendszeri károsodás alakulhat ki a hormonpótlás késői megkezdése esetén. Ezért az újszülötteket Magyarországon is szűrik a születés után a sarokból vett vérmintából. A pajzsmirigy-alulműködés szerzett formájának leggyakoribb oka a pajzsmirigy idült autoimmun gyulladása. A pajzsmirigy-alulműködés az esetek többségében lappangva kezdődik, tünetei eleinte nem jellegzetesek: izomgyengeség, fáradtság, rossz közérzet, ami több más betegségre is utalhat. Érdemes ezért ilyenkor a háziorvoshoz fordulni, aki rögtön labor vizsgálatát rendeli el – magyarázta a szakorvos. A többi tünet fokozatosan, egyénenként változó sorrendben alakul ki. A bőr jellemzően száraz, a végtagok hidegek. A beteg folyton fázik. Gyakran a szellemi működés is hanyatlik, a memória romlik. Csökken a libidó. Gyakori a székrekedés, a rossz étvágy, a testsúly általában gyarapszik. A hang rekedtessé válik. A szívverés is lelassul, a percenkénti pulzusszám 60/perc alatti lehet. Érzészavar és hallásromlás is bekövetkezhet. A vér koleszterinszintje emelkedetté válik. Így ebben az esetben is azonnal szakorvoshoz kell fordulni, hogy minél előbb a normális tartományba kerüljön a TSH – fogalmazott a belgyógyász. Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy-alulműködés testsúlygyarapodással jár, míg a túlműködés fogyással, ezért sokan reménykednek abban, hogy a pajzsmirigyhormon szedése segít a testsúlyfölöslegtől való megszabadulásban. Ez sajnos nem így van. Fogyni csak a hormon túladagolásától lehetne, a normál tartományig történő hormonpótlás nem fogyaszt, viszont az alulműködés rendezésével megjavul az étvágy, így a kezelés során testsúlygyarapodás léphet fel. Ez megfelelő diéta tartásával kerülhető el.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: egészség

Akár ez is tetszhet A szerző további művei