Megérti-e egymást valaha a férfi és a nő?

Akik hosszabb, tehát több évig tartó párkapcsolatban élnek, tudják, milyen komoly nehézségeket tud okozni a természetéből adódóan eltérő férfi és a női gondolkodás.  Mégis mit tehetünk?  Erről beszél Aranyos Zsolt párkapcsolati mediátor.

Fórumokon olvashatunk ilyen vagy ehhez hasonló következtetéseket: „Mert így gondolkodnak az emberek!” Férfiakról és nőkről van szó. Ha ehhez hozzávesszük a személyiségjegyeket és mindazt, ami egy-egy nő vagy férfi gondolkodását egyéni szinten erősen befolyásolja, például kultúra, család, hit, már is – feltehetőleg – önálló véleménnyel rendelkező férfiakról, nőkről beszélünk – magyarázza a párkapcsolati mediátor, majd egy példát hoz fel.

30-as házaspár érkezik. Miután helyet foglalnak, a hölgy kezd el beszélni.
– Úgy érzem, hogy a férjem nem szeret, és semmit nem tesz meg értem!
– Semmit? De hiszen minden alkalommal, amikor kérsz tőlem valamit, ugrok és csinálom.
– Nem kértem, hogy ugrálj értem!
– Tegnap délután is elvittelek az uszodába, ahogy kérted. Mondd meg, mit nem csinálok jól?
– De tegnap este nem beszélgettél velem, hanem azt a rohadt tv-t bámultad!

Állítólag a nők háromszor annyi szót tudnak „elfogyasztani” egy nap

Állítólag a nők háromszor annyi szót tudnak „elfogyasztani” egy nap, mint a férfiak. Nem tudom, lehet. De ha ez igaz, akkor mi, férfiak ezt a hátrányunkat sohasem tudjuk behozni. De mi van olyankor, ha ezt a napi háromszoros mennyiséget a nő nem tudja elmondani, és este alig várja, hogy a férje hazaérkezzen? Aki közben alig várja, hogy kipihenje magát? Ha pedig egy ilyen kibeszélős este kimarad, akkor a nő úgy érzi, hogy a férje nem figyel rá, nem hallgatja meg?

Talán segíthet, ha megértjük, mi történik a háttérben.
A nők számára a kommunikáció arról szól, hogy fontosak vagyunk egymásnak, odafigyelünk egymásra. Az összetartozás érzése is erősen benne van. Nem véletlenül használom az érzés szót. Nem a tartalom a lényeg, hanem az érzés, ami egy ilyen beszélgetésből felszabadul.

A férfi ezzel szemben kevesebbel is beérné. Számára beszélni annyi, mint problémát megoldani, ha van, vagy valaminek a lényegét, tartalmát megragadni. Nem kell körbeírni, ecsetelni, részletekbe menő pontossággal elmesélni. Ezért fordul elő, hogy mielőtt a nő a végére érne a mondanivalójának, a férfi közbevág: „Drágám, a lényeget mondd. A többi nem érdekel. Tudod, hogy nem érek rá.” A nő ebben a helyzetben azt szűri le, hogy a férfi számára ő nem fontos, nem érdekli a véleménye, és érzelmileg bizonytalanná válik. Ez pedig elegendő ahhoz, hogy úgy érezze, a párja nem szereti, soha nem figyel rá.

A férfi számára a tartalom, a nő számára maga a beszéd élménye, lehetősége a fontos

A férfi számára a tartalom, a nő számára maga a beszéd élménye, lehetősége a fontos – hangsúlyozza Aranyos Zsolt.

Ha nem akarjuk megváltoztatni egymást, hanem arra törekszünk, hogy megismerjük a másikat, akkor az elvárásokat, az egymással szemben támasztott igényeket könnyebben tudjuk kezelni – mutat rá a párkapcsolati mediátor, azzal: egy nő sohasem fog férfifejjel gondolkodni, de fordítva sem.

Mire vágyhat tehát egy nő a párkapcsolatában?
Hogy a párja hallgassa meg, figyeljen rá. Fontos tudatosítani magában a férfinek, hogy nem kell mindig mindent megoldani. Ha akarná, akkor se tudná, csak végig kell hallgatnia azt, amit a párja egyedül neki szeretne elmondani. Ezek a percek, órák nem felesleges fecsegések, még ha annak is tűnnek – húzza alá a szakember.

Mire vágyhat egy férfi a párkapcsolatában?
A férfiak azt szokták mondani, hogy kevesebbel is beérik, mert nem olyan bonyolultak. Bár ez néha megdőlni látszik, de fontos a férfi számára a tisztelet (amiről könnyen elfelejtik, hogy ki kell érdemelni), szeretet, szexualitás, önálló döntések, feladatok megoldása. A sort egyéntől függőn lehetne még folytatni.

Lehet-e konfliktusmentesen párkapcsolatban élni?
Úgy gondolom, hogy a párkapcsolatban, házasságban a férfi a munkájával teremteni akar, a nő pedig ezt a teremtést szeretné tartalommal megtölteni, megőrizni és melegséggel, gyengédséggel átitatva otthonossá varázsolni. A gondok akkor kezdődnek, amikor elkezdenek beleszólni a másik dolgaiba, abba, amihez természeténél fogva jobban ért. Mivel ezek egy életen át velünk maradnak, tanuljuk meg együtt, közös célok érdekében használni és ne felhasználni egymás ellen – ajánlja Aranyos Zsolt.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei