Megállítható a bőrrák továbbterjedése

Új kombinált gyógyszeres terápiával megállítható a bőrrák továbbterjedése – állítják ausztrál tudósok kutatási eredményeik alapján.

A sydneyi központú Ausztrál Melanoma Intézetben két nemzetközi gyógyszerkísérlet is eredményesnek bizonyult olyan harmadik stádiumban lévő bőrrákos páciensek esetében, akiken műtétet hajtottak végre a rákos elváltozás eltávolítására.

A kutatók 12 hónapos vizsgálatnak vetettek alá egy immunterápiás és egy célzott terápiás új kezelési módot. Mindkettő sikeres volt a betegség terjedésének megakadályozásában. Korábban ezeknél a betegeknél 40–70 százalék volt az esélye, hogy a betegség visszatér és végzetessé válik.

„A klinikai tesztek eredménye alapján úgy véljük, a betegség megállítható, meggátolható, hogy áttéteket képezzen és végzetessé váljon” – jelentette ki Georgina Long, az intézet orvos igazgatója.

„Immár sokkal közelebb kerültünk végső célunkhoz, hogy a melanomából halálos betegség helyett kezelhető krónikus betegség legyen” – írták a New England Journal of Medicine folyóirat hétfői számában publikált cikkben a kutatók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint minden harmadik daganatos betegség esetében bőrrákot diagnosztizálnak az orvosok. Ausztráliában pedig kiugróan magas a bőrrákos megbetegedések száma, minden ötödik órában bőrrák okozza egy ausztrál halálát.

A megbetegedettek 90 százaléka a rákos daganat eltávolítása után meggyógyul, de tíz százalékuknál, akiknél nem észlelik időben a betegséget, továbbterjed a rák.

„Az új kezelési módszerekkel azonban változtatni tudnak ezen a helyzeten, és a melanomás páciensek életminősége is javulhat” – hangsúlyozta Long.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei