Március 15-én nyitja kapuit a Körösvölgyi Állatpark

A Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason található Körösvölgyi Állatpark bemutatóhelye az idei évben március 15-én nyitja meg kapuit. A téli zárvatartás során számos új fejlesztés készült el az állatparknak helyet adó Anna ligetben.

A Kikeleti kapunyitó program keretében március 15-én 10 órára várják a vendégeket a vízi madarak látványetetésére, majd 11 órától az év madarának, az erdei fülesbagolynak a bemutatására. Megnyílik a madárvonulás érdekességeit és legjeit bemutató, Útlevél nélkül a Föld körül című időszaki kiállítás is, amely november 8-ig látogatható.

A Körösvölgyi Állatparkban több korszerűsítés is zajlik. Épül két új közösségi épület, egy úgynevezett lombteraszkilátó, továbbá hajókikötőt és parkolókat is kialakítanak – mondta Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője.

Hozzátette, hogy elkészült az új gyíkkifutó is, ahova várhatóan az év közepén érkeznek az állatok. Ekkor láthatják először a látogatók a park másik új állatfaját, a szürkefarkaskölyköket is. Az új kisállatsimogatóban a kecskéket és a nyulakat viszont már márciusban megszeretgethetik a gyerekek – mondta.

A parkban jelenleg mintegy 40-féle madár-, emlős- és halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az itt élő állatok részben különböző fajvédelmi programokban részt vevő állatfajok példányai, részben pedig – különböző okok miatt – a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. Az állatpark lakói között védett és nem védett fajok egyaránt vannak.

A látogatók olyan, rejtett életmódot élő állatokkal is találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz vagy a nyestkutya, valamint az aranysakál. Az Anna ligetben láthatnak gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is, amelyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban.

A kialakított vizes élőhelyen vízi madarak, mocsári teknősök, halak élnek. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, amelyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei