Magyarország édesen

Augusztus 18-tól lehet majd megkóstolni az ország tortáit, az idén is több száz cukrászda készíti és árusítja országszerte a 2018. évi nyertes Komáromi kislány elnevezésű és cukormentes finomságokat. A Szent István ünnepi hétvégén (augusztus 18–20. között) a magyar ízek utcájában a budapesti Várkert Bazár területén is kaphatók lesznek az édességkülönlegességek.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az idén már tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kezdeményezéshez az idén is szép számmal csatlakoztak a hazai cukrászdák. Végül a szakmai zsűri 29 torta közül választotta ki a Magyarország tortája címre méltó süteményt.

Az új, kreatív ötleteket, valamint csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazó, főleg magyaros ízvilágot képviselő receptek alapján készült tortákat három fordulóban értékelték, s az idén Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska cukrászda cukrászának alkotása, a Komáromi kisleány kezdetű népdalról elnevezett édességet találták a legjobbnak. A tehetséges fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, és az idei Az év fagylaltja versenyen fagylaltjaival bronzérmet és közönségdíjat is nyert.

Milyen is a nyertes torta? Mézes-diós tésztaalapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompótbetétet, vilmoskörte-likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik, melyek tökéletesen harmonizálnak a körte, a csokoládé és a vaníliás krém üdítő frissességével.

A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország tortája versennyel. Idén a budapesti Nándori cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyerte. A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű alkotás, mely a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró, mely igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes „habfelhő” borítja. Nándori László cukrászmester tortája szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz, így természetesen a cukorbetegeknek is bátran ajánljuk.

2018-ban a Komáromi kisleány lett Magyarország tortája, Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása. Fotó: Keszthelyi Kristóf Dávid.

Az árusító cukrászdák listája augusztus 14-től megtalálható a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelmében a recepteket csak az év végétől hozzák nyilvánosságra.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei