A magyarok többségének fogalma sincs a helyes táplálkozásról

A lakosság kétharmada túlsúlyos, 66 százalék a pénz miatt nem tud egészségesebben élni

Hiányosak, szegényesek a táplálkozással kapcsolatos ismereteink annak ellenére, hogy a többség úgy véli, tájékozott ebben a kérdésben – derült ki a TÉT Platform Egyesület átfogó lakossági felmérésének eredményéből.

Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Intézet elnöke paradox helyzetről számolt be, ugyanis annak ellenére, hogy az emberekhez sok információ jut el az egészséges életmód kialakításáról, a lakosság kétharmada mégis elhízott vagy túlsúlyos, tíz százaléka cukorbeteg. A többség tájékozottnak hiszi magát az egészséges életmód terén, és az is igaz, hogy egyre többen nézik meg, mit esznek és az étel miből készült. A szakember úgy vélte, az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket be kell emelni az oktatásba.

48 százaléknak nincs fogalma a napi energiaszükségletről

Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője a tavaly a 15–64 éves korosztály körében végzett reprezentatív felmérésről elmondta, a megkérdezettek ugyan tájékozottnak tartják magukat az egészséges életmód terén, de kiderült az is, hogy valódi áldozatot kevesen hoznak az egészséges mindennapokért. A megkérdezettek 71 százaléka mondta magát tájékozottnak, ugyanakkor csak 33 százalék volt tisztában a kalória fogalmával, 48 százalékának fogalma sincs arról, mennyi a napi energiaszükséglete, és a lakosság 37 százaléka egy éve vagy régebben mérte a testsúlyát.

A választásnál a minőség, a frissesség és az ár a döntő

A felmérés szerint a magyarok a jó minőség (49 százaléka), a frissesség (60 százalék) és az ár (45 százalék) alapján választanak élelmiszert, a jelölő címkén feltüntetett adatokkal 88 százalékuk elégedett, ugyanakkor a megkérdezettek 21 százaléka nem érti a címkén feltüntetett tápértékadatokat. Antal Emese hozzátette, a vásárlásnál a tartósítószer-mentes, az E-szám-mentes, a rostos és a teljes kiőrlésű feliratok a hívószavak, ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a „mindentől mentes” sem egészséges.

Azt hiszik, az otthoni egészségesebb, pedig…

Az emberek 56 százaléka véli úgy, hogy a boltinál az otthon készített ételek egészségesebbek, miközben az otthoni ételek energiatartalmáról, összetételéről nagyon kevés információval rendelkeznek, és az ideális (egy étkezésre elfogyasztandó) mennyiséggel sincsenek tisztában. A felmérés kitért arra is, hogy a lakosság szerint mi az akadálya annak, hogy egészségesebben táplálkozzon; a megkérdezettek 66 százaléka szerint a pénz, a második helyen az akaraterő (39 százalék) áll. A több kutatássorból összeálló táplálkozási és életmódszokások felméréséből rendelkezésre álló ismereteket egy úgynevezett Fehér könyv formájában közzé teszik a szakmai, a kormányzati szféra, a hatóságok és az élelmiszeripar szereplői számára.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei