Várak 1.

Hazánkban körülbelül száz várat és várromot találunk szerte az országban. A várak építészetileg is csodálatosak, helyenként felfoghatatlan, hogyan építették fel őket a hegyek tetejére az akkori technikával. Emellett büszke emlékei a régi időknek, megnyert csatáknak, elvesztett hősi ostromoknak, legendás harcosoknak, királyoknak.

A legtöbb várban múzeum mutatja be a környék történelmét, a vár építésének, fejlesztésének, ütközeteinek, híres szerelmeinek, esetleg elpusztulásának történetét, máshol a kilátás miatt érdemes felmenni, megint máshol pedig az épület szépségéért vagy a vár fénykorát idéző programokért.

Budai Vár

A főváros közepén található az ország legnagyobb vára, a Budai Vár, ami nem is annyira egyetlen vár, inkább várnegyed. Ahhoz, hogy az egészet bejárjuk, legalább egy teljes napra van szükségünk, de ha a Nemzeti Galériát, a Labirintust, a Mátyás-templomot vagy a Sziklakórházat is meg akarjuk nézni, akkor egy hétvégét is rá kell szánnunk.

http://budavar.btk.mta.hu

Vajdahunyad vára

Budapest Városligetében, a csónakázótó mellett áll a Vajdahunyad vára, ami arról híres, hogy ezer év magyar építészetét egyesíti egyetlen épületben. A vár minden egyes részletét, tornyát, kapuját valamelyik másik váréból másolták le, a végeredmény mégsem kusza, inkább harmonikusan eklektikus.

http://www.mezogazdasagimuzeum.hu

Citadella

A Gellért-hegyen épült Citadella eleinte várként, majd csillagvizsgálóként működött, 1950-től pedig korszerű ágyúkkal felszerelt, a város védelmére kibővített erődítmény. A Citadella ma több múzeum, étterem és kávézó, valamint egy szálloda otthona. A Gellért-hegy erdős oldalát átszelő, kacskaringós ösvények miatt kedvelt célpontja szerelmespároknak, a fővárosra nyíló páratlan kilátás miatt pedig a turistáknak is.

Esztergomi vár

A Duna és Esztergom városa közötti dombon, a Bazilika mellett épült az esztergomi vár. Az épületegyüttesben találunk vármúzeumot, panoptikumot és várszínházat is. 2008 óta az európai örökség része.

http://www.varmegom.hu

Visegrádi vár

A fővárostól északra, a mesés Dunakanyarban épült a visegrádi fellegvár, egy olyan csúcsra, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a vidékre. A környéken számtalan túrázási, kerékpározási lehetőség van. A várban panoptikum mutatja be a régi idők mindennapjait.

http://www.visegrad.hu/fellegvar

Tatai vár

Az Öreg-tó partján épült, vizesárokkal körbevett várat a XIV. század végén építették. Ma a tatai vár ad otthont a Kuny Domonkos Múzeumnak, ahol római és középkori kőtárak és kiállítások láthatók, valamint Tata történelmét és a környék fazekas- és vízimolnár-munkásságát bemutató tárlatok. A várat körülvevő parkok kellemes sétára hívnak, míg a tó kiválóan alkalmas csónakázásra, sportevezésre.

http://kunymuzeum.hu

Komárom, Monostori Erőd

A Monostori Erőd – Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. A klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3–4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú föld alatti folyosórendszerével. Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, az épületek alapterülete 25 680 négyzetméter, a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

http://www.erod.hu

Székesfehérvár, Bory-vár

Kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő. Az építész és szobrászmester saját elképzelései és fantáziája alapján építette fel a várat, nagyrészt kétkezi munkával. Ő maga inkább szobornak, mint várnak tartotta az épületet. A Bory-vár a magyarországi szimbolikus építészet különös példája, a legváratlanabb helyeken tűnnek fel mozaikok, üvegfestmények, díszkutak.

http://bory-var.hu

Szigligeti vár

A Balaton északi partjának egyik vulkanikus hegyén álló várat egykor egy villámcsapás tépázta meg, ami a lőporraktárba csapott bele. Ami ezek után megmaradt a várból, azt végül megerősítették, és ma kedvelt turistacélpontja a környéknek. A várból fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkra. Állandó látnivaló a fegyverkiállítás, a barokk konyha és a tanítóház. Minden évben többször rendeznek itt várnapokat színes programokkal.

https://www.szigligeti-var.hu

Sümegi vár

A sümegi vár a legnépszerűbb hazai várak közé tartozik. Folyamatosan szépítik, fejlesztik és újítják fel egyes részeit. Rendeznek benne lovasjátékokat, lakomákat, időszakos kiállításokat, ismeretterjesztő rendezvényeket. A várban számos állandó kiállítás, makett és korhű műhely mutatja be a régi idők világát.

http://www.sumegvar.hu

Somlói vár

A vár romjai a Somló hegyen áll, annak északi részén, sűrű, erdős területen. A hegy lábától biciklivel vagy gyalog közelíthető meg, az utat turistajelzések mutatják. A Somló-hegy híres bortermelő vidék.

https://www.csobancvar.hu

Cseszneki vár

A Bakonyban épült középkori vár romjai Csesznek község melletti dombon található. Változó nyitvatartással, de egész évben látogatható, és ha jókor érkezünk, még ingyenes vezetést is kapunk. Különlegesség, hogy ennek a várnak a közelében jöttek létre Magyarország első via ferrata útvonalai 2013 nyarán.

https://www.csesznekivar.hu

Siklósi vár

A Dél-Dunántúl legszebb várát a XIII. században építették. Turisztikai és kulturális hasznosítása azonban csak a 2000-es években kezdődött. Teljes felújítása 2010–2011-ben valósult meg. Ma az egyik legkorszerűbb vármúzeum az országban. Helyet ad többek között bormúzeumnak, várbörtönnek és kínzókamrának, fegyver- és reneszánszbútor-kiállításoknak, valamint egy panoptikumnak.

http://www.siklosivar.hu

Kőszeg, Jurisics-vár

A várat Jurisics Miklós védte I. Szulejmán szultán és a sokszoros török túlerővel szemben. A védőknek csak töredéke tartozott a katonáskodó rétegekhez, Kőszeg ennek ellenére nem került török kézre. A kőszegi várnak is hívott épületegyüttes felújítása jelenleg is tart, de a vár látogatható. A felújításnak köszönhetően megújult az épület homlokzati része, új burkolatot kapott a vár külső és belső udvara, teljesen akadálymentesítették a turisták által látogatott épületrészeket, a lovagtermet. Az árkádos pincét pedig alkalmassá tették arra, hogy ott konferenciákat, kiállításokat, de akár egy igazi lovagi vacsorát is meg lehessen rendezni.

http://jurisicsvar.hu

 Egri vár

Egerben magasodik a házak fölé az egri vár, ami a környék legkedveltebb turistacélpontja. Eger történelmi belvárosával, valamint a várban található képtárral és fegyverkiállítással együtt valódi időutazást tehetünk a királyok korába. A belváros bővelkedik éttermekben, kávézókban, cukrászdákban és nem utolsósorban ajándékboltokban.

http://www.egrivar.hu

Siroki vár

A Bükk és a Mátra határán egy 296 méter magas, magányos vulkáni hegycsúcson áll a siroki vár. Falairól remek kilátás nyílik a Mátra és a Bükk hegységek vonulataira és falvaira. 2002-től kezdve folyamatosan fejlesztések zajlanak a várban. Kiépült a felvezető út, esti díszkivilágítást kapott a völgy felőli oldal, valamint kialakítottak egy zárt kiállítóteret is. A vár és környéke népszerű az erdei túrázók körében is.

https://www.sirokivar.hu

Diósgyőri vár

Azon ritka várak közé tartozik, amik nem dombra épültek, hanem sík terepre, emiatt viszont széles vizesárok veszi körbe, így csak hídon keresztül juthatunk át. A diósgyőri vár jellegzetessége a négyszög alapterület és a sarkokban magasodó négy kőtorony. A várat 2014-ben teljesen felújították, délnyugati tornya kivételével. Jelenleg itt található Közép-Európa legnagyobb lovagterme, de szintén megújult a várkápolna és a királynék lakóterme is. A várban évente többször tartanak várjátékokat, nyáron színházi előadásokat, fegyverbemutatókat, családi napokat.

http://diosgyorivar.hu

Kisnánai vár

A vár a késő középkori magyar nemesi rezidenciák emlékét őrzi, a Mátra déli lábánál épült a XI–XII. században. A várat 2010–2011-ben teljesen felújították. Az Öreg-toronyban kaptak helyet az állandó kiállítások és a panorámaterasz. A várban várjátékokat, hagyományőrző találkozókat és egyéb tematikus rendezvényeket tartanak az év több napján.

http://www.kisnanavar.hu

Boldogkői vár

A Hernád folyó völgyében egy kimagasló sziklaormon találjuk a boldogkői várat. A várban régészeti és hadtörténeti kiállítás, csatákat ábrázoló terepasztal, korabeli kínzókamra és kovácsműhely, valamint pénzverde is van. Különlegesség a százméteres gyilokjáró, amit az Oroszlán-sziklára építettek a 2002-es felújítás során. Innen csodás kilátás nyílik a környékre.

https://boldogkovara.hu

Füzéri vár

A füzéri vár a Zempléni-hegység északi részén, egy 170 méter magas vulkáni sziklaszirten helyezkedik el. A várból szép kilátás nyílik a környék falvaira és dombjaira. A várban kiállítások mutatják be a vidék épített, természeti és kulturális értékekeit, valamint szinte minden hónapra jut egy tematikus rendezvény a várjátékoktól a pálinkafesztiválon át a hagyományőrző napokig.

https://fuzervara.hu

Gyulai vár

A XV. századi téglavár egy gyönyörű parkban, a csónakázótó mellett áll Gyula városában. A vár és közvetlen környezete népszerű helyszíne különböző kiállításoknak, koncerteknek, nyári színházaknak. A várban látogatható a történelmi múzeum, a lovagok terme.

http://gyulavara.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei