Magyar pásztorkutyák versenyeznek az Ős-Dráva Látogatóközpontban

Magyar pásztorkutyák terelőversenyének ad otthont augusztus 11-én a dél-baranyai Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) és a Duna–Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sportegyesület rendezésében megvalósuló egész napos eseményen a magyar pásztorkutyák őshonos juhok hajtásában, terelésében versengenek majd.

A rendezvény egyúttal a magyar pásztorkutyák idei országos terelőbajnokságának negyedik minősítő fordulója is.

Az ismertető szerint a program alatt úgynevezett ösztönpróba keretében mód nyílik a juhokat eddig még nem látott pásztorkutyák terelési képességének felmérésére is.

A kutyás események mellett a rendezvényre ellátogató vendégek változatos programokon vehetnek részt a nap folyamán: lesz íjászat, fafaragó bemutató, gyereksarok és helyi termékek bemutatója. Emellett tárlatvezetést is tartanak a Dráva és az Ormánság természeti értékeit és kultúrtörténeti érdekességeit bemutató kiállításon és szakvezetést a hagyományos gazdálkodás tanösvényen, valamint lehetőség lesz a régi magyar háziállatokat bemutató major megtekintésére is.

A DDNPI korábban felidézte: évszázadokon át a legeltető állattartás képezte Magyarország mezőgazdaságának gerincét, az országban felhizlalt, majd külföldre hajtott jószágok sokasága miatt Európa éléskamrájának is nevezték hazánkat.

A tavalyi szaporcai eseményen mintegy hatvan kutya vett részt a versenyben, amelyet mintegy ezer érdeklődő követett – mondta el az MTI érdeklődésére Keve Gábor, a Duna–Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sportegyesület elnöke, aki legalább a tavalyival megegyező nézőszámra számít idén is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei