Magyar Élelmiszerbank Egyesület

A világon minden évben 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe, Magyarországon ez a mennyiség közel 2 millió tonna, melyet ha kamionokra raknánk, a sor Budapesttől Párizsig érne.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen az országunkban felhalmozódó élelmiszer-feleslegek és a rászorulók között, ezzel elősegítse az éhezés és az élelmiszer-pazarlás csökkenését Magyarországon.

Egyesületünk működésével egyszerre szolgál környezetvédelmi és szociális célokat. Az élelmiszerek megmentése tehermentesíti a környezetet, hiszen az élelmiszerek megsemmisítése különösen környezetterhelő. Az Élelmiszerbank több mint 13 éves fennállása óta gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagoláshibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az összegyűjtött élelmiszereket partnerszervezetek segítségével eljutattjuk oda, ahol arra a legnagyobb szükség van, a nélkülözők asztalára.

Az Élelmiszerbank napi szinten ment élelmiszer-felesleget kereskedelmi láncok üzleteiből is partnerszervezetei segítségével. Közel 280 áruházzal dolgozunk együtt, lefedve az országot, ezzel napi szintű segítséget nyújtva az adott térség nélkülözőinek.

2018-ban közel 9300 tonna mentett élelmiszerrel több mint 300 000 nélkülözőt segítünk rendszeresen. Ha ezt a mennyiséget kamionokra tennénk, a sor több mint 6 km hosszan állna 400 kamiont megtöltve élelmiszerrel.

Munkánk jelentős erőforrásigénnyel jár, sok munkafolyamatot végeznek önkéntesek nálunk. Nélkülük nem tudnánk napi működésünket biztosítani. Várjuk azon önkéntesek jelentkezését, akik munkájukkal, idejükkel segítenék működésünket.

www.elelmiszerbank.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei