Maglione maradt a FINA elnöke, Gyárfás továbbra is a vezetőségben

Kanadával játszik a női vízilabda-válogatott a vb negyeddöntőjében

Újabb négy évig az uruguayi Julio C. Maglione irányítja a vizes sportok világszervezetét, a FINA-t, miután a budapesti kongresszuson 258–77 arányban győzött az elnökválasztáson az olasz Paolo Barellivel szemben. Gyárfás Tamás további négy éven át a FINA vezető testületének (bureau) a tagja lesz.

„Minden idők legjobb világbajnoksága zajlik Budapesten” – jelentette ki a FINA harmadik terminusra megválasztott elnöke, Julio C. Maglione. „– Magyarország és Budapest két év alatt csodát tett. Korábban a szervezőknek hat évük volt felkészülni, a magyarok mindent megcsináltak két év alatt, nem csupán a helyszínek tökéletesek, de a rendezés is, beleértve a szállítást, a biztonságot és azt a tényt, hogy mindenütt mosolygós helyiekkel lehet csak találkozni.”

Az elnök, akárcsak a kongresszust követő sajtótájékoztatót felvezető ügyvezető igazgató, Cornel Marculescu kijelentette: sosem látott színvonalú helyszíneken zajlottak és zajlanak a 17. FINA-világbajnokság eseményei.

„A Duna Arénához fogható létesítmény nemigen létezik ma a világon, a szinkronúszók még sohasem versenyeztek ilyen csodálatos körülmények között, a nyílt vízi úszókat tökéletes feltételek várták a Balatonon, a vízilabdázók pedig a sportáguk egyik legismertebb helyszínén, a Margitszigeten játszanak mindennap több ezer ember előtt. És majd megláthatják, milyen fantasztikus élményt nyújt az óriás-toronyugrás a Parlament épületével a háttérben.”

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatója (j) és Gyárfás Tamás, a FINA alelnöke a Duna Arénában, a nyári vizes világbajnokság központi létesítményében   Fotó: MTI/Kovács Tamás

A FINA tájékoztatása szerint a kongresszus jóváhagyta a 24-ről 25 fősre bővült új vezetőség összetételét, ennek értelmében a 2009 óta a testületben tevékenykedő Gyárfás Tamás újabb négy éven át a FINA vezérkarának tagja lesz. Az új testület dönt majd a sportági bizottságok, illetve a különféle területekért – sportolók, edzők, létesítmények, média – felelős grémiumok összetételéről. Ezekbe a bizottságokba összesen tíz magyar pályázik.

A várakozásoknak megfelelően a kanadai együttes lesz hétfőn a magyar női vízilabda-válogatott ellenfele a nyolc között a magyarországi vizes világbajnokságon. A tengerentúli csapat a negyeddöntőbe jutásért vívott szombati mérkőzésen kiütéses, 16–3-as győzelmet aratott az új-zélandi együttes felett. A találkozó legeredményesebbje a négygólos Joëlle Békhazi volt.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei