A magas vérnyomás és a kávéfogyasztás

A magas vérnyomással élőket általában eltanácsolják a kávéfogyasztástól, mivel a koffeintartalmú ital növeli a pulzusszámot, s ezzel együtt az érfalakra nehezedő nyomást is. Bármennyire is furcsán hathat, de a nagy fogyasztók esetében mindez már nem igaz.

A kávé pontosan élénkítő hatása miatt örvend óriási népszerűségnek, mivel a benne rejlő koffein stimulálja központi idegrendszerünket és emeli a pulzusszámot. Akinek magas a vérnyomása, vagy esetleg szívbetegségben szenved, pontosan ez okoz fejtörést: szabad-e egyáltalán kávét fogyasztania, vagy az egészsége megőrzése érdekében inkább a koffeinmentes változatot favorizálja? „Magas vérnyomás mellett sem kell minden esetben teljesen száműzni a kávéfogyasztást. Először is: mindenki másképpen reagál a koffeinre. Másodszor: rendszeres fogyasztás során a hozzászokik a szervezet a koffeinhez” – jelentette ki Antje Gahl táplálkozás-szakértő.

Fotó: Shutterstock
Nagyon fontos, hogy rendszeresen mérjük meg a vérnyomásunkat Fotó: Shutterstock

 

Mindig marad benne egy kis koffein

Fotó: Shutterstock
Bárhogy főzzük, marad benne élénkítő Fotó: Shutterstock
Felmérések igazolják, miszerint egy egészséges szervezet számára napi négycsészényi mennyiségig – ez 300–350 milligramm koffeint jelent – egészségügyi kockázat nélkül fogyasztható. De ha valaki nagyon óvatos, annak ott van a koffeinmentes kávé, ámbátor azt nem árt tudni, hogy a teljesen koffeinmentes kávé előállítása technikailag nem kivitelezhető. Ugyanis a koffeinkivonás folyamata után is marad valamennyi ebből az élénkítő hatású anyagból – kilónként egyetlen gramm –, ám ez a mennyiség túl sok hatással nincs a pulzusszámra és vérnyomásra.

A klasszikus eszpresszó gyomorkímélő

Nagyobb gondot jelenthet a „feketeleves” gyomrot irritáló hatása, aminek mértéke attól függ, hogy az adott kávéfajtában a pörkölés során mennyi sav és oldott keserű- és sárgaanyag marad. Bármilyen furcsának tűnhet, de a klasszikus eszpresszó ennek megfelelően különösen gyomorkímélő: a kávébabszemeket erősebben és tovább pörkölik, s így a savak és egyéb irritációt kiváltó anyagok nagyobb mértékben távoznak. Emellett a kávé erősségével – hogy a kávéfőzés során mennyi kávét használunk fel – is szabályozni lehet a gyomorkímélő hatás mértékét.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei