Madárparadicsom Bécsben

Megnyitotta kapuit Ausztria legnagyobb „kalitkája” a bécsi Hirschstetten Állatkertben. A madárház 1200 négyzetméteres területen nyújt otthont az Ausztriában honos madárfajoknak. A lakók elsősorban madármentő állomásokról kerülnek ide.

Az 1200 négyzetméteres területet legelőször a pinytfélék vehették birtokba, közülük is a tengelic és a zöldike. A tengelic, vagy népies nevén a stiglic, Európa legszínesebb és legnépszerűbb énekesmadarai közé tartozik. A zöldikék annyira otthon érezték magukat, hogy rögtön gondoskodtak is az utódokról, így hat kismadárral büszkélkedhetnek már. A harkályfélékre is gondoltak, így számukra külön területet alakítottak ki. Ide egy nagy fakopáncs költözhetett be elsőként.

A madárházba elsősorban sérült egyedek kerülnek a különböző madármentő állomásokról, mivel ezeknek a madaraknak a gyógyulásuk után a természetben sajnos már nem lenne esélyük a túlélésre.

A madárházat nagy odafigyeléssel tervezték meg. Gazdag növényvilágot alakítottak ki, hogy otthonosabbá varázsolják a légkört. Több fanyarka és bodzafa, feketeberkenye, európai homoktöviscserje és még sok más növény került beültetésre. Természetesen a harkályok számára fontos holtfák sem hiányozhatnak.

A látogatókat különböző útvonalak vezetik az egyes területekre, a kialakított ülőhelyek és kis megfigyelőpontok pedig lehetővé teszik a látogatók számára, hogy élvezhessék és megfigyelhessék a madarakat.

A cél, hogy bevezessék az érdeklődőket a sokszínű helyi madárvilágba és sikeres együttműködés jöjjön létre más állattani intézményekkel és madármentő állomásokkal.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei