Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte?

Felgyorsult élettempónkban az ébrenléti időnk alatt szinte egyfolytában csinálunk valamit. Amikor néha mégis néhány percnyi szünethez jutunk, nem tudunk mit kezdeni vele, nyomban lelkiismeret-furdalás tör ránk, hogy nem csinálunk semmi hasznosat. Pedig nem csak az „édes semmittevés” szófordulat igazolja, de számos tény is alátámasztja, hogy a lustálkodásra igenis szüksége van a szervezetnek. Fontos tehát megtanulnunk lelkiismeret-furdalás nélkül pihenni, hogy utána újult erővel vethessük bele magunkat a munkába, tanulásba vagy sportba!

Garfield-szindróma

A legviccesebb szinonimája a semmittevésnek a lustaságáról elhíresült macskát megidéző Garfield-szindróma. Pozitív vonatkozásait vizsgálva azonban a lustaság szót helyesebb a lustálkodás kifejezéssel helyettesíteni, amely a pihenést, kellemes időtöltést és feltöltődést jelképezi, ami szükséges és egészséges.

A mindennapi hajsza, az idegfeszítő helyzetek szervezetünkben megemelik az adrenalin, azaz a stresszhormon szintjét. Ez hasznos, ha egy sürgős feladatot elvégzéséhez kell a dopping, de a folyamatosan magas adrenalinszint megbetegít. Ha testünk-lelkünk számára biztosítjuk a nyugalmat, azzal elősegítjük a regenerálódást, a megújulást és így hosszú távon frissek, energikusak maradunk, egy szóval: egészségesek – mutat rá írásában a danubiushotels.com.

Aki tehát gyakran lustálkodik, az ellenállóbb a betegségekkel szemben. A semmittevéssel feltöltődnek energiaraktáraink, kisimulnak az idegeink, regenerálódik a szervezetünk.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei