Lukács László: „A zene az életem, a repülés a szerelmem”

Félmaratonokkal tartja magát karban a Tankcsapda frontembere

Egy szuper látványos koncertre készül április 28-án a Tankcsapda. A fővárosi Papp László Arénában ezúttal a küzdőtér közepén lesz a színpad, ahol bármilyen szögből jobban lehet majd látni és hallani a zenekart. Lukács László, a Tankcsapda frontembere ezúttal egy másik oldaláról mutatkozik be a seniorplus.hu olvasóinak. Kiderült, hogy igenis nagyon sokat tesz azért, hogy jó kondiban legyen a színpadon.

– Éveken át mindig arról nyilatkozott, hogy a zene mellett a repülés az élete. Ez most is így van? Vagy az ejtőernyőzéssel ez is megszűnt?

Valóban, a repülés mindig is fontos dolog volt az életemben, de inkább úgy mondanám, hogy a zene az életem, a repülés pedig a szerelmem. Az aktív ejtőernyőzést – sajnos – valóban magam mögött kellett, hogy hagyjam, de a levegőhöz, a repülés minden formájához való viszonyom ettől nem változott meg. Szeretem, és amikor tehetem, repülök is!

– A futás is az élete része lett. Hetente hányszor fut és mekkora távokat? Nagyobb távon elindulna-e? Mit tesz még ezen kívül, hogy jó kondiban legyen?

Az életmódomból fakadóan hol több, hol kevesebb időm, lehetőségem és energiám van futni, de igyekszem hetente legalább három (vagy több) reggel kint lenni az erdőben. Egy-egy edzés jellemzően 8–10 km futást jelent. Városi félmaraton versenyeken szoktam indulni, így amikor konkrét versenyre készülünk, az edzésszám és a távolság is több.

A félmaratoni távot immár 1 óra 30 perc alatt képes lefutni a rockzenész Fotó: Facebook

– Hogy lett a futás az egyik szenvedélye?

Bő tíz évvel ezelőtt jött el az a „pillanat”, hogy megéreztem: ahhoz hogy megfelelő teljesítményre legyek képes a színpadon (de az életem más területein is), tennem is kell valamit, nem elég csak a söröskorsót emelgetni a haverokkal. Ekkor kezdtem el futni, illetve kezdtem a korábbiakhoz képest tudatosabban kordában tartani a testsúlyomat. Ez persze nem ment egyből könnyedén, sőt sokszor azóta is meg kell „szenvednem” egy-egy időszakot az életemben, de ez azóta természetessé is vált számomra.

– Akkor elmondható, hogy a sport rabul ejtette?

Mindenféle sportot szeretek: elsősorban a csapatsportokat, így természetesen a focit is, de ugyanúgy tudok rajongani a technikai, autó- vagy motorsportokért, valamint az egyéni dolgokért is, mint az úszás, az evezés vagy az atlétikai számok. A teljesítmény, illetve az ahhoz vezető út tisztelete a legfontosabb, bármilyen sportról legyen is szó.

Nagyon szereti az állatokat, ezért nem öli és nem eszi meg őket Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

– Évek óta vegetáriánus. Ez is az egészséges életmód része? Vagy csak egyszerűen elfordult a hústól és így jobban érzi magát?

Nem az egészséges táplálkozásra való törekvés miatt hagytam el a hús evését, hanem az erőszakmentesség elvei miatt. Nagyon szeretem az állatokat, ezért nem ölöm és nem eszem meg őket, ennyire egyszerű. Ezenkívül viszont soha nem voltam válogatós, így kifejezett kedvenc ételem sincs, sőt főzni sem szoktam. Persze, vannak olyan kaják, amik előrébb állnak a képzeletbeli listámon, de jellemzően nem az étel fajtáját, inkább az ízvilágát díjazom, lehet az bármilyen egyszerű étel, vagy bármilyen gasztronómiai csoda is.

– Hogy áll a bióhoz? Manapság nagy divat a gyógynövények fogyasztása. Eszik esetleg pitypangot és hasonlókat? Vagy badarságnak tartja?

Nem, nem tartom badarságnak, de ahogy az előbb is mondtam, nem az alapján választok ételt, mennyire trendi és mennyire bio, illetve van-e benne „bijópitypang”, hanem hogy ízlik-e. Ha igen, akkor tőlem lapulevélből is lehet, de ha nem ízlik, akkor csak azért nem lelkesedem érte, mert amúgy azt mondják rá, hogy „hiperbio”… Persze, fontos dolog a tudatosság a táplálkozást illetően is, de ezt is túl lehet lihegni. Ennél egyszerűbben élem az életemet.

– Mikor járt utoljára orvosnál ellenőrzés céljából (cukor, vérnyomás stb.)? Elmegy esetleg szűrésekre? Mennyire fontos az egészséges életmód?

Az egészség megőrzése nemcsak azért fontos, mert ha jól vagyok, jobban érzem magam, mert ezzel nyilván mindenki így van, hanem azért is, mert a Tankcsapdával még rengeteg megvalósításra váró tervünk van. Ahhoz, hogy ezeknek legalább egy része meg is történjen, sok idő és erő kell még! Legutóbb egyébként az év elején voltam egy teljes körű „átnézésen”, és megnyugtató válaszokat kaptam.

Az Aréna-koncerten a megszokottól eltérően a nézőtér közepére épített színpadon zenélnek Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Április 28-án a Tankcsapda pályafutásának legizgalmasabb koncertjére kerül sor az Arénában. Hogyan készül erőnlétileg egy ekkora koncertre?

Külön erre az egy koncertre nem kell készülnöm, mert a rendszeres futás, illetve az, hogy évente egy vagy két (tavaszi és őszi) versenyre készülök és indulok, alapból formában tart. Legutóbb március közepén álltam rajthoz egy felső-ausztriai versenyen, és életem eddigi legjobb félmaratoni idejét futottam. Az Aréna-koncertre inkább zenei és technikai értelemben készültünk sokat, hiszem az, hogy a megszokottól eltérően a nézőtér közepére épített színpadon leszünk – azaz a közönség teljesen körbe áll majd minket –, nagyon sok olyan kihívást jelent, amit egy „hagyományos” koncertszínpad nem. Szándékosan lépünk ki a jól megszokott komfortzónánkból, mert szeretnénk nem csak a rajongóinknak, de saját magunknak is valóban emlékezetessé tenni ezt az estét!

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei