London, a királyi város

London nevét meghallva sokan egyből a Tower bridge-re, a Big benre, a Buckingham palotára, a Hyde parkra asszociálnak. Anglia fővárosa azonban sokkal több ennél: 43 egyetemével London rendelkezik a legtöbb felsőoktatási intézménnyel Európában; a világ egyik legbefolyásosabb városa, a London-Heathrow-i repülőtér pedig a világ legforgalmasabb légi kikötője. Mindezek mellett sok más területen is lehetne kiemelkedő adatokkal szolgálni erről a metropoliszról, de ezúttal inkább turistaszemszögből szeretnék néhány csábító információt megosztani.

Megközelíthetőség

Magyarországról mind Budapestről, mind Debrecenből indulnak járatok a lutoni repülőtérre, ahova az út 2 óra 10–20 perc környékén mozog. Ha valaki fél a repüléstől vagy egyéb okok miatt nem utazhat ilyesféle járművel, buszjáratok is vannak Budapest–London között, de ez minimum 24 órát vesz igénybe. Aki pedig ragaszkodik a saját autójához, nagyjából hasonló menetidővel kell számolni, mint a buszozás esetében. A tengeren vagy óceánjáróval, vagy a tenger alatt lehet átkelni, mindkét megoldás igen egyedi és igazi kuriózum.

Londoni közlekedés

Tömegközlekedés nélkül lehetetlen minden fontos látnivalót megtekinteni, mert a távolságok elég nagyok. Napijegyet vásárolva a legegyszerűbb, így annyiszor szállhatunk fel bármelyik járműre, ahányszor csak szeretnénk. A metrót könnyen ki lehet ismerni, feltétlenül kérjünk hozzá metróhálózati térképet. Onnantól már csak az irányokra kell koncentrálni, hogy a célállomás az aktuális állomástól északra, keletre, délre vagy nyugatra található a térkép szerint. Nagyon szépen fel van tüntetve minden a metróknál, nehéz eltévedni.

Az emeletes buszt feltétlenül ki kell próbálni

Az emeletes buszt feltétlenül ki kell próbálnia minden Londont látogató turistának. Ha van olyan szerencsénk, hogy az emeleti első soron van üres hely, azonnal foglaljuk el, onnan pazarul rálátni mindenre.

Fontosabb nevezetességek

A Buckingham-palota a királynő londoni rezidenciája. Az arannyal bevont fekete kerítés mögött húzódó épület a megnyitásától számítva idén lett 181 éves. Belépőjegy ellenében megtekinthető belülről a palota, illetve a kert, mely London legnagyobb privát kertje. Az őrségváltás lehet még érdekes a látogatóknak, ennek az időpontját előre érdemes megtudni.

Big ben a Westminster-palota tornya

A szuvenírként is kapható Big ben a Westminster-palota tornya, ebben az épületben ülésezik a parlament két háza. Innen már rálátunk a Westminster-apátságra, a zebrán átkelve már jobban kitűnnek a templom gótikus jegyei.

Ha már a Westminsteren vagyunk, ne hagyjuk ki a Downing street 10. szám alatt található miniszterelnöki rezidenciát sem.

A Trafalgar tér London egyik legjelentősebb köztere: szökőkútjai, oroszlánszobrai, a St. Martin-in-the-Fields-templom teszik jellegzetessé, és itt található a Nemzeti Galéria is.

A Piccadilly Circus filmekben gyakran látható tér, ahonnan átgyalogolhatunk a Leicester térre, itt pedig a filmpremierek szoktak zajlani. Színházak, musicalek központja, szinte nincs olyan napszak, amikor ne pezsegne itt az élet.

Metróval a Tower Hill állomásról elsétálhatunk a Tower of Londonhoz, ami régen a város börtöneként funkcionált. Innen ha még néhány métert megyünk, megpillanthatjuk a lenyűgöző Tower Bridget, ami Európa-szinten második helyen áll a legszebb, legkiemelkedőbb hidak listáján. Felnyitható hídszakasza is egyedivé teszi, a néha napján arra járó, a magassági limitbe nem passzoló vízi járművek kedvéért szokták megállítani a forgalmat és felnyitni a híd erre alkalmas szakaszát. Ezt a pillanatot elkapni már tényleg nagy szerencse kell. A toronyban kiállítás áll az érdeklődők rendelkezésére, és a másik toronyba is át lehet innen sétálni. Ezáltal egy szinttel feljebb kerülhetünk, mint a hídon sétálók, így még jobban ráláthatunk a városra, az alattunk elhaladó autókra.

A British Múzeum általában ingyenesen látogatható

A British Múzeum, mint az állami múzeumok, általában ingyenesen látogatható, csak az időszaki kiállításokért szoktak belépőt kérni. London egyik kihagyhatatlan programja és méretét tekintve érdemes több időt rászánni. Mindenki válogathat kedvére a termek közül, hiszen a több mint 13 millió tárgyból álló gyűjteménye az egész világot felöleli.

 London az egyik leglátogatottabb metropolisz, ami nem csoda, hiszen itt valóban nem lehet unatkozni. Noha sokan nem szeretik a tömeget, a tolongást, ezt erre az időre szorítsuk háttérbe, mert amit magunkba szippanthatunk pár nap alatt Londonból, azért érdemes ennyi áldozatot hozni.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei