Lombfúvó segít az őszi kertben

Reggelente már sárga lombszőnyeg borítja a kertet, az udvart, beköszöntött az ősz és ezzel eljött az őszi munkák ideje is. A lehullott levelek eltakarítása ilyenkor az egyik legfárasztóbb kerti tevékenység, már csak azért is, mert sűrűn, akár naponta próbára teszi a kiskertek gazdáinak derekát

Persze felfoghatjuk úgy is, hogy „egy kis mozgás mindenkinek kell”, de bizony a hagyományos eszközökkel, gereblyével vagy lombsöprűvel, valljuk be, elég fárasztó a levelek összegyűjtése. Különösen, ha a hajnali harmat vagy az eső nedvessé, tapadóssá teszi a lehullott lombot. Sokan rájöttek már, hogy érdemes ezt a munkát is átadni a gépeknek. Az utóbbi években egyre divatosabbak a lombfúvó készülékek, amelyekkel jóval kisebb erőfeszítést kifejtve terelhetjük egy kupacba, sőt rögtön zsákba, vagy komposztálásra felkészítve fel is apríthatjuk a faleveleket.

De ne szaladjunk előre, előbb ismerkedjünk meg az állítólag leleményes kertészek által „feltalált” eszköz eredetével, ami segít megérteni a lombfúvó működési elvét! Az őszi lomb összegyűjtésének problémáját ugyanis kezdetben permetezőgéppel oldották meg, egyszerűen kiszerelték belőle a vegyszeradagolót és a fúvó erejével takarították össze a kertet. Nem kellett hozzá sok idő, hogy a kerti gépek kínálatában megjelenjenek a speciális lombfúvók, amelyek ma már sokkal többet tudnak, mint egy sima permetező. Éppen ezért nem is könnyű választani közülük. Mindenekelőtt azt gondoljuk végig, hogy milyen típusú a lombozat, mekkora területet és milyen felületet kívánunk lombfúvóval tisztítani és mi a szándékunk a begyűjtött levelekkel. A kínálatban ma már alapból háromféle lombfúvó szerepel, elektromos, akkumulátoros és benzines meghajtású. Az első kategória magától értetődően inkább a kisebb méretű kert vagy udvar, esetleg terasz, járda, lépcsőfeljáró tisztításához használható, mivel a vezeték hossza korlátot szab a mozgásunknak. Ugyanakkor a tapadósabb felület (leburkolt udvar, lépcső) és az apró levelek (például bukszus, tűlevél) nagyobb teljesítményű gépet igényel, mint például ha csak felületünk van. Az akkumulátoros gépek térben nagyobb szabadságot adnak, viszont egy idő után lemerülnek, ezért kell gondosan az igényeinkhez igazítva választani. Azzal is számoljunk, hogy mekkora az eszköz súlya, általában 2,5–5 kilogramm között mozognak a készülékek. A benzinmotorosok általában kétüteműek, de az igényes gyártók a károsanyag-kibocsátás csökkentése miatt már négyütemű motorokkal is megjelentek. A benzines változatok általában a nagyobb kertekhez, parkos felületekhez ajánlottak, de nem csak profi kertészek számára éri meg az egyszeri komolyabb beruházás. Összességében azt elmondhatjuk, hogy a legkönnyebbek az elektromos készülékek, közepesen nehezeket az akkuval és a benzinnel működők között egyaránt találunk, ám a legnehezebb az mindig a benzines. A Husqvarna lombfúvó-termékcsaládban például találunk ergonómiai szempontoknak megfelelő kialakítású kétkezes és háton hordozható változatot is, amelyek sok apró praktikus funkcióval rendelkeznek.

Fontos paraméter a kifújt levegő sebessége és a mennyisége, ez 150–300 km/h között mozoghat, de ezenkívül még a cső mérete, a formája és a térfogata is számít. A modernebb készülékek több teljesítményfokozatot is tudnak. S arról még nem is szóltunk, hogy mivel technikailag nincs nagy különbség a szívás és a fújás között, az újabb fejlesztésű lombfúvók könnyen átalakíthatók és lombszívóként is használhatók. Általában egy kapcsoló elfordításával szívó üzemmódba helyezhetjük és a kupacba gyűjtött leveleket egyből zsákba vagy a komposztálóba tölthetjük. A jellemzően rosszul tömörödő leveleket a gyűjtős megoldások össze is aprítják.

Bármelyiket is választjuk a lombfúvók közül, gyorsan meglátjuk, hogy milyen nagy segítséget jelent, még akkor is, ha csak néhány bokor és egy-két lombhullató fánk van a ház körül. Arról nem is beszélve, hogy a kiszóródott homokot, kavicsot, sőt télen a havat is könnyedén „összesöpörhetjük” vele.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei