Licitálnak az első angol Oscar-díjas színésznő tárgyaira

Vivien Leigh Oscar-díjas angol színésznő, az Elfújta a szél című 1939-es filmklasszikus főszereplőjének személyes tárgyaiból rendeznek árverést Londonban.

A Sotheby’s aukciójának tételei között szerepel a néhai filmsztár forgatókönyv-példánya az Elfújta a szél forgatásáról. A dokumentumot, amelynek leütési árát 2500–3500 font (868 ezer–1,2 millió forint) közé becsülik, filmbeli partnereitől kapta annak idején a színésznő. Az akkor mindössze huszonhat éves Leigh – első brit színésznőként – a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta meg Scarlett O’Hara karakterének megformálásáért az amerikai filmakadémiától.

Bepillantás Leigh magánéletébe

A filmcsillag személyes tárgyai között szerepel továbbá Margaret Mitchell eredeti regényének egy példánya, amelybe maga a szerző írt egy verset. A könyv a becslések szerint 5–7 ezer font közötti áron fog gazdát cserélni. A tételek között szerepelnek még festmények, ékszerek, ruhák, könyvek, valamint az a paróka, amelyet Blanche DuBois megformálásakor viselt Leigh A vágy villamosában. Ez várhatóan 400–600 fontért talál új gazdára. A Sotheby’s U. K. vezetője, Harry Dalmeny szerint a gyűjtemény bepillantást enged Leigh magánéletébe, megmutatva a néhai filmcsillag műgyűjtői, pártfogói, sőt még könyvmolyoldalát is.

Az unokák kínálták eladásra

Leigh 1967. július 8-án halt meg, és bár mindössze húsz filmet forgatott, alakításaival – az Elfújta a szél Scarlett O’Harájával, A vágy villamosában Blanche szerepével, a Lady Hamilton címszerepével vagy a Bolondok hajója öregedő szépasszonyával – örökre beírta magát a filmtörténetbe. Egyetlen gyermeke, Suzanne Farrington 2015-ben halt meg. A gyűjteményt unokái árverezik el, akik 2013-ban már eladták a színésznő magánleveleit, fotóit és díjait a londoni Victoria and Albert Museumnak.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei