Kiütötték Klicskót, Joshua az új világbajnok

A 27 éves brit a 19 meccsét is idő előtt nyerte, így ő jelenleg a nehézsúly új királya

Anthony Joshua látványos mérkőzésen a 11. menetben technikai KO-val győzött Volodimir Klicsko ellen, így megvédte a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) nehézsúlyú világbajnoki címét, illetve megszerezte a Boksz Világszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) vb-öveit.

Óriási várakozás előzte meg a két olimpiai bajnok bokszoló, a 27 éves veretlen brit és a súlycsoportot tíz éven át uraló, 41 éves ukrán klasszis csatáját. A londoni Wembley Stadionban majd’ 90 ezer néző szurkolt a két óriás meccsén.

A nehézsúly korábbi uralkodója, ukrán Volodimir Klicsko emlékezetes meccsen a 11. menetig bírta a királykategória új bajnoka, Anthony Joshua ellen Fotó: MTI/AP/PA/Nick Potts

Oda és vissza padlóztatták egymást

A 12 menetesre tervezett találkozó első két menete még visszafogottabb tempóban zajlott, a folytatásban azonban nagyobb sebességre kapcsoltak a felek. A sok ütéssel tarkított találkozó negyedik menetében előbb az ukrán, majd a végén a brit került bajba, az ötödikben pedig Joshua padlóra küldte Klicskót. Az ukrán nehézségek árán, de folytatni tudta a küzdelmet, sőt a szakasz végére fölénybe került, a hatodikban pedig leütötte riválisát, de a hazai ringben bokszoló fiatal nehézsúlyú szintén nem tört meg ettől, s kihúzta a menet végéig.

Összesen háromszor padlóztatta a 27 éves Joshua a 41 éves Klicskót, így a 19. idő előtti sekerével immár a brit az IBF, a WBA és az IBO világbajnoka Fotó: MTI/EPA/Sean Dempsey

Kétszer is leütötte az ukránt

A mérkőzés ezt követően is szoros és izgalmas volt, a pontozás sem mutatott nagy különbséget még a tizedik három percet követően sem. Az utolsó előtti menetben azonban minden eldőlt: Joshua a szakasz közepén egy hatalmas erejű felütéssel találta telibe Klicskót, aki megrendült, s ezek után hiába állt fel két leütésből is, a mérkőzésvezető 40 másodperccel a menet vége előtt beszüntette a meccset. Joshua ezzel 19. profi meccsét is megnyerte, méghozzá ezt is idő előtt, míg Klicsko 69. profi összecsapásán ötödik vereségét szenvedte el. Nehezen hihető, hogy ez nem jelenti karrierje végét.

Ugyanakkor az újdonsült király azonnal kihívta Klicsko korábbi legyőzőjét, a szintén veretlen brit Tyson Furyt (25-0, 18 KO), aki a Twitteren üzenve elfogadta a kihívást.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei