Létrejött az álomcsata Hosszú Katinka és Katie Ledecky között

Kapás Boglárka negyedikként, míg Késely Ajna nyolcadikként zárta az 1500 méteres gyorsúszást

Fantasztikusan zárultak magyar szempontból a mai úszóversenyek a Duna Arénában. Cseh László címvédőként a második, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás pedig a harmadik idővel jutott döntőbe 200 méter pillangón az úszó-világbajnokságon kedden.

A nap végére Cseh és Kenderesi csodát szállított

Mindkét magyar, illetve a szám 2012-es olimpiai bajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos is a második futamban kapott helyet. Délelőtt Cseh és Kenderesi ellentétes előfutamot ment, hiszen előbbi toronymagasan a legerősebb idővel jutott tovább, míg utóbbinak hajráznia kellett a sikerhez.

Cseh László nem akármit mutatott

Óriási szurkolásba kezdett a közönség, elképesztően erős volt a kezdés, Le Clos óriási tempót diktált, de Cseh – kicsit lemaradva – tartotta vele a lépést. Kenderesi féltávnál még csak hetedik volt, az utolsó hosszhoz érve azonban már negyedikként tűnt fel a víz alól. A két magyar üldözőbe vette a dél-afrikai klasszist, akit mindketten megelőztek, így a szurkolók az első és a második helyen is magyart ünnepelhettek. Cseh ideje valamivel rosszabb lett, mint délelőtt, akkor 1:54.08-at úszott, este 1:54.22-vel ért célba, míg Kenderesi javított, hiszen az előfutamban elért 1:55.96-hoz képest másodjára 1:54.98-cal csapott célba.

Kenderesi Tamás csodálatos volt!

A közönség szinte úgy szurkolta végig a futamot, mintha döntő lett volna. A végén a két magyar egymást átölelve, tapsvihar közepette hagyta el a medencét.

A legjobb eredménnyel, 1:54.03-mal a japán Szeto Daija várhatja a szerdai finálét.

Katinka nem akármilyen társaságba keveredett

Hosszú Katinka az ötödik idővel bejutott a döntőbe 200 méter gyorson a Duna Arénában, az úszó világbajnokság keddi versenynapján. Az Iron Lady, akárcsak a délelőtti előfutamban, este is a 2008-as olimpiai bajnok Federica Pellegrinivel harcolt a futamgyőzelemért, de az olasz versenyző ezúttal is jobbnak bizonyult nála. A hatszoros világbajnok magyar klasszis 1:55.98-as ideje ugyanakkor egyre inkább közelít a 2015-ös 1:55.41 perces országos csúcsához. A legjobb idővel, 1:54.69-cel az amerikai Katie Ledecky jutott a szerdai fináléba, aki ötszörös olimpiai és tizenegyszeres világbajnok.

„Lassan kezdtem, de az a lényeg, hogy döntőben vagyok. Nagyon szeretnék odaérni a dobogóra, de egyéni csúcsnak is örülnék már” – mondta Hosszú, majd megjegyezte, szeretné kiélvezni a világbajnokság minden pillanatát, amelyek hiányozni fognak neki a versenyek után. A bajai klasszis kitért rá, ebben számban vb-n vagy olimpián egy ötödik hely a legjobbja, ezen szeretne javítani.

Szerda este a világbajnokság csúcsa lesz a két legnagyobb sztár, Katie Ledecky és Hosszú Katinka összecsapása a 200 méteres gyorsúszás döntőjében     Fotó: MTI/EPA/Patrick B. Kraemer

Mindenesetre összejött az, amire az egész sportvilág várt: összecsap egymással a jelen kimagaslóan két legjobb női úszója, Katie Ledecky és Hosszú Katinka.

„Nagyon motivál, hogy összecsaphatok Ledeckyvel, biztos kiadok magamból mindent. Bár az hozzátartozik az igazsághoz, hogy ezért a csúcsütközetért én mentem el az ő számába, és remélem, egyszer én is megküzdhetek vele a saját számomban” – jelentette ki az immár hatszoros világbajnok magyar csillag.

A Duna Aréna közönsége kedden négy világcsúcsnak is tapsolhatott: a brit Adam Peaty 50 méter mellen kétszer javította meg a korábbi rekordot, hiszen a délelőtti előfutamban 26.10-et úszott, míg a délutáni elődöntőben áttörte a 26 másodperces álomhatárt: 25.95 másodperc az új rekord. Ezt követően a kanadai Kylie Jacqueline Masse női 100 méter háton a legrégebb óta fennállt női rekordot, a brit Gemma Spofforth 2009-es 58.12 másodperces, „cáparuhás” csúcsát adta át a múltnak 58.10-zel. A versenynapot stílszerűen egy újabb világcsúcs zárta le: az amerikai Lilly King női 100 méter mellen két tizedet faragott a litván Ruta Meilutyte 2013-as 1:04.35-ös idejéből, az új csúcs: 1:04.13.

Szép volt Kapás és Késely!

Kapás Boglárka negyedik, Késely Ajna pedig nyolcadik lett 1500 méter gyorson kedden.

Kapás, a szám 24 éves Európa-bajnoka – aki két éve, Kazanyban harmadik volt – 16:06.27 perces eredménnyel csapott a célba. A számot az abszolút favorit, az ötszörös olimpiai bajnok Katie Ledecky nyerte 15:31.82-vel.

Kapás Boglárka nagyon akart, de ismét lemaradt a dobogóról

A rajt után Ledecky azonnal megmutatta, hogy a többiek csak az dobogó második és harmadik fokáért harcolhatnak, ugyanis három hossz után már három másodperc volt az előnye. A táv egyharmadánál Kapás a második, Késely a hetedik helyen úszott. A verseny feléhez érve úgy tűnt, Kapás a spanyol Mireia Belmontével és az olasz Simona Quadarellával vív majd harcot az éremért, de 300 méterrel a vége előtt mindkettő ellépett tőle, így nem volt esélye a dobogóra kerülésre. Késely 16.22.87-tel lett nyolcadik.

Kapás büszke

„A legjobb időmmel meglett volna az ezüst, és tudom, hogy tudok jobbat, mint a legjobb időm. Emiatt kis hiányérzet van bennem, de mindent kiadtam, így büszke is vagyok magamra. Ez most világbajnoki negyedik helyre volt jó” – mondta Kapás, majd hozzátette, 800-on legjobbja környékén szeretne úszni, s addig „rendbe tenni” magát, bár mint megjegyezte, jelenleg nem tudja, mi a gond.

„A mellettem lévő lánnyal szerettem volna menni, de sajnos már korán elhúzott. Remélem, a váltóban jobban fogok teljesíteni, úgy érzem, rövidebb távon most jobban megy” – összegzett Késely.

Késely Ajna élete első felnőtt világbajnokságán már második döntőjét úszta 1500 méteres gyorsúszásban

A női 1500 méter gyors a 2020-as tokiói olimpián már az úszóprogram része lesz.

Kozma Dominik hatodik!

Kozma Dominik 1:45.54 perces országos csúccsal, nagyszerű versenyzéssel a hatodik helyen végzett 200 méter gyorson kedden a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A hazai közönség egyik új kedvence hétfő este az elődöntőből új egyéni csúccsal, Cseh László 2009-es, 1:45.78-as országos rekordjától mindössze kilenc századdal elmaradva a hetedik idővel jutott a fináléba.

Kozma Dominik

A 2012-ben Debrecenben Európa-bajnoki bronzérmes Kozma az 1-es pályán elképesztő lendülettel kezdett, 50 méteren világcsúcsrészidőn belül fordult, féltávnál harmadik volt, és úgy tűnt, nem is fárad el. Az utolsó hosszra másodikként érkezett, ekkor azonban a többiek még erősíteni tudtak, az utolsó métereken megelőzték a magyar úszót, aki így is megdöntötte az országos rekordot, s élete legjobb eredményét érte el ebben a számban.

Győzött az olimpiai bajnok kínai Szun Jang.

Dominiket elvitte a szíve

„Elvitt a szívem, ajándékot akartam, már csak a közönségnek is. Megtréfáltam a többieket, de ez lett a vége, ők rutinosabbak voltak. Legközelebb is ugyanezt fogom csinálni, csak be is fejezem” – mondta Kozma, majd hozzátette, azért kezdett nagy tempóban, mert félt, hogy nem tudja kiúszni magát, ha később kapcsol rá.

A férfi pólósainknak 20.30-tól az oroszokkal csapnak össze a negyeddöntőben.

Szerdai program:

Előfutamok 9.30 óra:

női 50 m hát (Joó Sára)

férfi 100 m gyors (Bohus Richárd, Kozma Dominik)

női 200 m pillangó (Szilágyi Liliána, Hosszú Katinka)

férfi 200 m vegyes (Sós Dániel)

4×100 m vegyes vegyesváltó (Magyarország)

Elődöntők, döntők 17.30 óra:

női 200 m gyors (DÖNTŐ, Hosszú Katinka)  (17.32)

férfi 100 m gyors (elődöntő, Bohus Richárd?, Kozma Dominik?)

női 50 m hát (elődöntő, Joó Sára?)

férfi 200 m pillangó (DÖNTŐ, Cseh László, Kenderesi Tamás)  (18.01)

férfi 50 m mell (DÖNTŐ)

női 200 m pillangó (elődöntő, Szilágyi Liliána?, Hosszú Katinka?)

férfi 200 m vegyes (elődöntő, Sós Dániel?)

férfi 800 m gyors (DÖNTŐ)

4×100 m vegyes vegyesváltó (DÖNTŐ, Magyarország?)

vízilabda (Margitsziget):

nők:
az 5–8. helyért:

Olaszország–Ausztrália 13.30

Magyarország–Görögország 15.00

Fotók: Senior Plus

Akár ez is tetszhet A szerző további művei