Kipróbáltuk, meggyőző

Lenovo Yoga 910 ultrabook-teszt

Az egyik legnépszerűbb gyártó, a Lenovo nemrég ismételten nagyot dobott az ultrabookok piacán. A YOGA 910 vélhetően nagy sikert arat majd a cégvezetők, menedzserek világában a laptopként, tabletként is üzemelő csodamasina. Hogy miért? Nos, erre próbáltunk magyarázatot találni.

A Lenovo YOGA 910 egy vékony alumíniumházban létezik (323×224,5×14,3 mm), súlya mindössze 1,38 kg. Az alumínium keménysége, az összeszerelés minősége teljesen korrekt, jól összerakott gépről van szó. Teljes méretű USB 2.0 porttal rendelkezik, mely Always-On módban működik, így bármikor tölthetjük vele az okostelefonunkat. A jobb oldalán van egy 3,5 mm-es kombó jackcsatlakozó, illetve a bekapcsológomb, míg a balján két USB Type-C portot található: a narancssárgát lehet töltésre használni, egyébként mindkettő általános használatú port. Ugyanakkor a kártyaleolvasót kizárólag adapterrel lehet használni, ami egy kis negatívum a sok pozitívum mellett.

Fotó: Lenovo
A lehető legtöbb szögben nyitható, használható Fotó: Lenovo

 

A YOGA 910-ben egy 13,9 inches IPS Multi-touch érintőpanel található, mely választható full HD, illetve 4K felbontásban. A felső és oldalsó kávák szinte minimálisak (4–5 mm), így alulra került a 720 p felbontású webkamera, mellé pedig a két mikrofon. A billentyűzet mögötti 6 soros LED-háttérvilágítás abban is tökéletes segítséget nyújt, hogy sötétben is gépelhetünk az ultrabookkal. Jó hír, hogy a legtöbb modell magyar kiosztással is elérhető már idéntől.

Fotó: Lenovo
HD felbontásban is használható Fotó: Lenovo
A touchpad elsőrangú, a beüzemelést követően egyből telepítve lesz minden driver, tökéletesen működik a multi-touch, méretre kellemes. A billentyűzet alatt a jobb oldalon található ujjlenyomatszenzor segítségével 1–2 másodpercen belül feloldható a rendszer a Windows Hello segítségével.

A „gép” alján két JBL-hangszóró található, amit a Dolby Audio Premium hangrendszer is megdob, és ez egy laptophoz képest igen jó hangzással bír. Hátul a zsanérok mögött találhatók a hűtőrácsok, azaz a YOGA 910-es hátrafelé nyomja ki a meleg levegőt. A tesztek alapján korábban kiderült, hogy használat során néha okvetlenül felpörgeti magát, emiatt igencsak felmelegszik, és mindez a billentyűzet fölött is érezhető, illetve ölben használva néha kellemetlen érzést okozhat. Ez persze kis teljesítményigényű használat esetén nem fordul elő.

Fotó: Lenovo
Menüpontjai könnyen kezelhetőek Fotó: Lenovo

 

A Lenovo az első között alkalmazta az Intel 7. generációs Kaby Lake architektúrán alapuló processzorait a Yoga 910-ben. Ha valaki meg szeretné vásárolni, az választhat például a full HD kijelzőjű, Intel Core i5-7200U processzorral felszerelt variáns, vagy akár Core i7-7500U processzorral felszerelt változat közül. A grafikus teljesítményért az Intel HD Graphics 620 integrált grafikus gyorsító gondoskodik, viszont játékra alkalmatlan, hiszen nincs benne dedikált GPU.

Az alapmodellben 256 GB SSD található, mely az AIDA64 program szerint egy Samsung MZVLV256 modell, ami NVMe M.2 foglalattal rendelkezik. Vélhetően a többi tárkapacitású modell is Samsung SSD-vel működik, a 256 GB-os modellen kívül a Lenovo oldala szerint csak 1 TB SSD-s verzió van. Normál használatra bőven elég a 8 GB DDR4 2133 MHz RAM-változat, de ha szükséges, van 16 GB RAM-os modell is. A Windows 10 tökéletesen fut a gépen.

Fotó: Lenovo
Nemcsak sokat tud, látványként sem utolsó Fotó: Lenovo

Az eszközben található Bluetooth 4.1-t és 802.11 ac szabványt is támogató WiFi-modul, viszont optikai meghajtót ne keressen senki benne. Az akkumulátor egy 4 cellás (48 Wh) Lítium-Polimer telep, amivel a gyártó – például az FHD-kijelzős modellnél – akár 15 órányi használatot, míg a csúcsmodell esetében i7-7500U processzorral, 16 GB RAM-mal és 4K kijelzővel pedig 8 órányi akkuidőt ígér. Megnyugtathatunk mindenkit, a tesztidőszakban közepes fényerővel normál használat mellett – böngészés, Photoshop, irodai munkák – bőven hozza a 10 órás akkuidőt (FHD-modell), lényegében a munkanapot kihúzza töltés nélkül. A Type-C csatlakozó segítségével nagyjából 2 óra alatt fel is tölthető maximumra a gép.

A Lenovo YOGA 910 legtöbb modellje januártól elérhető Magyarországon bruttó 439 990–499 990 Ft közötti áron. Egy biztos, vélhetően nem lesz tömegtermék, de ha az ár/érték arányt nézzük, bőven megéri a majd félmilliós befektetést.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei