Lemerült vagy fáradékony? Irány a szauna!

A budapesti Lukács fürdő minden második pénteken különleges szaunaprogramokat kínál a szaunázás szerelmeseinek.

A szaunázás egyre elterjedtebb szokás nálunk is, nemcsak a szaunák őshazájában, a skandináv országokban, illetve a mediterrán országokban, ahol a gőzfürdők voltak inkább jellemzőek. Különösen télen látogatják többen a termálfürdők szaunázórészlegeit, hiszen ilyenkor kezd legyengülni az immunrendszerünk, és ezt kihasználva menetrendszerűen érkezik az influenza vagy valami hozzá hasonló kór. Ha nem is vagyunk fizikailag betegek, a rövidebb nappaloktól, a korai sötéttől akkor is stresszesebbek vagyunk, gyakoribbak az összezördülések a családban, a munkahelyen. Nemcsak szó szerint, hanem átvitt értelemben is sötét időszak ez.

Még nem tudjuk pontosan, hogy mi a tényleges magyarázat arra, hogy a szaunázás megvéd a fertőző betegségektől, de statisztikai módszerekkel végzett kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen szaunázók valóban kisebb eséllyel betegszenek meg a hideg időszakban. Szaunázás során (újra) felmelegszik a testünk külső része, élénkül a vérkeringés, a nyirokkeringés, javul az anyagcsere, a sejtek éltető oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, valamint megszabadulhatnak a káros salakanyagoktól. A meleg szauna után a rövid megmerítkezés a hideg fürdőben tovább fokozza az immunerősítő hatást. A rendszeresen szaunázók vérnyomása és pulzusa stabilabb, jobban alszanak és jobb az állóképességük, hiszen a szauna egy terhelés, de jótékony terhelés a szervezetünk számára.

A Lukács fürdőben minden második pénteken éjszakai fürdőzésre kerül sor, mely során négy alkalommal szaunaprogramokon is részt vehetünk. A szaunaprogram során a szaunamester fokozatosan hevíti fel a kabint az aromás ráöntésekkel, ezzel garantálva a vendégek akklimatizálódását. Igyekszik személyre szabott ventilációt biztosítani, a vendégek körül szaunazászlója és törölközője segítségével kavarja a forró levegőt.

Ezenkívül a szaunamester igyekszik minden, a szaunázást érintő kérdés megválaszolására. Egy-egy program időtartama maximum 12–15 perc. Minden egyes programnak megvan a maga külön varázsa, igazi társas programok, függetlenül attól, hogy társaságban vagy egyedül érkeztünk. A programokhoz gyümölcsöt, teát, limonádét és ásványvizet is kínálnak.

További információ: www.lukacsfurdo.hu.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei