Légyfajt neveztek el Schwarzeneggerről

Számos híres és hírhedt személyiség előtt tisztelegtek már a tudomány képviselői azzal, hogy fajokat neveztek el róluk. Terminátorunk is volt már névadó, de bogarak után most végre egy legyet neveztek el róla – számolt be blogjában a Magyar Természettudományi Múzeum.

Első hallásra nehezen érthető, mi köze egy roppant kicsi légyfajnak a tekintélyes izomzatáról ismert hollywoodi sztárhoz, ám ha jobban megismerjük e bizarr külsejű, apró kétszárnyút, nincs mit csodálkozni.

A légy nem az első rovar, amely Schwarzenegger nevét kapta, korábban már elneveztek róla két bogarat is. Egyikük az Új-Dél-Walesben honos Anthrenocerus schwarzeneggeri, és szintén Arnoldról kapta a nevét a 2002-ben Costa Ricában felfedezett futóbogárféle, az Agra schwarzeneggeri.

Az új légyfajt Brian Brown, a Los Angeles Megyei Természettudományi Múzeum kutatója fedezte fel Brazíliában az Amazonas-medencében a Rio Negro folyó közelében. Brown, amint meglátta a rovar vaskos combját, rögtön eldöntötte, hogy Arnie-ról nevezi el. Erre leginkább személyes okai voltak – azon túl, hogy természetesen tiszteli Schwarzeneggert úgy is, mint a filmvilág és az amerikai közélet meghatározó egyéniségét –, Brown ugyanis, vézna tinédzserként Schwarzenegger önéletrajzi könyvéből merített erőt ahhoz, hogy elhiggye, helyzete az ő alkatával sem reménytelen, csak edzeni kell.

Az új faj a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, és amilyen kicsi, olyan hosszú a neve: Megapropodiphora arnoldi. A maga 0,395 milliméterével immár a világ legkisebb légyfaja. Azért ne feledjük: még így is kétszer akkora, mint a Föld legkisebb rovara, egy észak-amerikai parányfürkészfaj.

A légy annyira apró, hogy majdnem elkerülte a kutató figyelmét, és egyelőre mindössze egyetlen, nőstény egyedét találták meg. Ugyan egy hím is Brown mikroszkópja alá került, de a leírás ábraanyagának készítése közben megsemmisült.

A légy elülső lábaihoz képest a középső és hátsó lábak véznák, szárnyai pedig csutkává csökevényesedtek. Noha a faj életmódját egyelőre nem ismerjük, a megtalált példány vékony, kihegyesedő végű tojócsöve alapján Brown arra következtet, hogy valamilyen hangya- vagy termeszparazitoid lehet.

A parazitoid életmódú rovarok nőstényei petéiket más ízeltlábúak testébe helyezik. A kikelő lárvák a gazdaszervezetből táplálkoznak egészen addig, míg az el nem pusztul. A Megapropodiphora arnoldi tagbaszakadt elülső lábaival feltételezhetően a gazdaállat kültakarójába csimpaszkodik, és egészen a fészekig cipelteti magát.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei