Legyen a hobbija a kertje! Tavaszi tanácsok

Amilyen gyorsan melegszik az idő, úgy gyorsulnak a kerti munkák a kiskertekben is. Érdemes megtervezni a teendőket, nehogy valami kimaradjon. A gyümölcsfák metszésén és a lemosható permetezésen ha már mindenki túl van, jöhet a málna gondozása. A veteményes befejezése után pedig a hidegtűrő palántákat is kiültethetjük. Aki viszont szép gyepet szeretne, arról is most kell gondoskodni. A nyírás és a gyomtalanítás mellett fordítsunk most megkülönböztetett figyelmet a gyep táplálására. Ma van a Föld napja.

Aki még nem tette meg, elsősorban a száraz ágakat vágja le a gyümölcsfákról és a cserjékről. Majd jöhet a lemosó permetezés. Érdemes ezután a cserjéket és az évelőket is szemügyre venni. A málna sajnos minden évben begyomosodik, ezért most kell kitakarítani. Vigyázzunk a tövek kapálásakor, nehogy megsértsük a gyökereket – tanácsolja Szerémi László kertépítő, kertész. Amennyiben a kertünkben további bogyós gyümölcsöket is szeretnénk nevelni, úgy ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy elültessük a növényeket. Ezeket a cserjéket legegyszerűbben bujtással szaporíthatjuk, tehát a cserje néhány hajtását dugjuk be a földbe, majd amikor az gyökeret ereszt, akkor vágjuk le az anyatörzsről. A cserjék tövébe szórjunk mulcsot, hogy megelőzzük a gyomosodást és a talajnedvességet folyamatos szinten tartsuk. Ha színeset választunk, ki is emeli a kert formáját.

 A melegre igényes zöldségeket is ilyenkor érdemes elültetni a szabad földbe. Érdemes zöldborsót, póréhagymát, retket, salátát ültetni. Ne felejtsük el, hogy az uborka, a paradicsom és a paprika fagyra érzékeny növények, így ezeket még ne tegyük ki a szabadba! Az úgynevezett hidegtűrő palánták már jöhetnek.

Jó  tanács, hogy lehetőleg a nagyobb kertészetekben is árusított tápkockás palántákat ültessünk, mert ezek gyorsabban alkalmazkodnak a megváltozott termőhelyhez. Minél nagyobb a tápkocka és minél jobban átszőtték annak a talaját a palánta gyökerei, annál kisebb az átültetés stresszhatása! Szükség esetén ültethetünk szálas palántákat is, de csak az elég erős, zömök, sötétzöld levelű, fehér gyökerű palánták kerüljenek a kert jól előkészített talajába. Innentől kezdve pedig jöhet a locsolás.

A kertépítők is be tudnak segíteni a locsolás megtervezésébe és kivitelezésébe. Érdemes egy olyan rendszert kiépíteni, amit akár egyetlen gombnyomással be lehet indítani. A legjobb persze ha időzített kapcsolóval van ellátva és a hajnali órákban kezd először locsolni. A nagy meleg nyarak miatt ugyanis akkor a legjobb a növényeknek a friss víz utánpótlása.

A virágoskertet is most kell megtervezni

Áprilisban számos egynyári virág magja vethető. Először tervezzük meg, milyen magas virágokat szeretnénk összeültetni. Majd kérjük ki egy szakember tanácsát, hogy ezek a növények összeültethetőek-e. Fontos, hogy a terület, ahova ültetnénk, napos vagy árnyékos. Mindenképpen most ültessük el többek között az őszirózsát, a kasvirágmagot, a petúnia magját és a büdöskét. A nagyobb méretű egynyári virágokat enyhe időben már ki lehet ültetni. Sőt, a tavaly gondosan eltett dáliagumókat is elültethetjük. Vigyázzunk, hogy ennél a virágnál nagyobb távolságot hagyjunk, mert szép nagy bokros lesz. Ugyanakkor a kúszónövények helyét is  megtervezhetjük. Ezeket a magokat is most kell elültetni. A hajnalka csak akkor virágzik nyáron a kerti sütő melletti kerítésen, ha most gondoskodunk róla.

Időszerű a gyepünk ápolása is, ha van. Első az úgynevezett alaptrágyázás, illetve nitrogénben gazdag tavaszi trágyázás szerves trágyával beöntözés. A gyepszellőztetőt csak az első tavaszi nyírás után használjuk! A napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz, de ne tegyük ki erős napsugárzásnak. Mindenképpen vásároljunk tápoldatot is a balkonnövényekhez, hogy szépen fejlődjenek.

A fokföldi ibolyát is átültethetjük

Ha már a virágos kertet is rendbe tettük, ne feledkezzünk meg a szobanövényeinkről sem. A szobanövények életében is az év legalkalmasabb időszaka az átültetésre az április. Minden esetben a növény igényeinek megfelelő földet használjunk, és mindig nagyobb cserépbe ültessük az előzőnél. Az elhalt és a megvastagodott gyökereket is vágjuk le, valamint a növényt föld feletti részénél is szabadítsuk meg az elszáradt, elhalt részektől. A szobanövények is igazán sokfélék lehetnek, az egyik legkedveltebb a fokföldi ibolya, mely a számára megfelelő körülmények között akár egész évben virágzik. Fejlődéséhez elengedhetetlen a napfény, ezért mindenképp olyan helyre tegyük a lakásban, ahol egész nap fény éri.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei