Látta már Budapestet vagy Szegedet turistaszemmel?

Érdemes ezt a kérdést feltenniük azoknak is, akik éppen Budapesten vagy valamelyik nagyvárosban élnek, illetve dolgoznak. Hiszen a nagyobb nevezetességeket lehet, hogy a többség ismeri, de egy felújított városrész vagy egy ódon épület is nyújthat újdonságot. Sőt, rá is csodálkozhatunk, hogy mennyi mindent nem is tudunk, pedig lehet, hogy naponta ott járunk el – magyarázta Botsányi Kata idegenvezető. Az idegenvezetők világnapja alkalmából több idegenvezetéssel foglalkozó cégnél és a nagyobb látványosságot nyújtó épületeknél szinte valamennyi nagyvárosban féláron lehet váltani jegyet a tavaszi időszakban egy-egy sétára. Érdemes az internetet böngészni, hogy jobban megismerjük városainkat!

A legtöbben Budapesten a Gellért-hegyet, a Margitszigetet, no meg a strandokat és a szabadidős programokat, főként a Fővárosi Állatkertet keresik fel. Botsányi Kata szerint érdemes olyan sétajegyre befizetni akár egy születésnapi ajándékként is, amelyben a főváros egy-egy kerületét nézhetjük meg jobban egy szakember kalauzolásával. Hiszen ilyenkor nem szaladunk el a napi megszokott rutinnal az épületek mellett, és olyan információk birtokába juthatunk, amelyek közelebb hozzák azt a budapesti városrészt és kedves, érdekes történeteket is megtudhatunk.

Természetesen vannak hagyományos városnéző túrák is. Ilyenkor megpróbálnak a szakemberek egy átfogó képet adni Budapestről, a magyar kultúráról és történelemről. Ezek a túrák Budapest főbb látnivalóit érintik, így a Lánchíd, a Margit-híd, a Duna-part, a budai Vár és a Nemzeti Múzeum felé vezetnek. Nagyon népszerűek az úgynevezett tematikus séták. Ezek között például megnézhetjük a piacokat, bepillanthatunk a kofák és a háziasszonyok világába. 1897-re épült fel Budapest első számú vásárcsarnoka, mely máig több mint száz év elteltével is számos csodát rejt. Akit egy-egy építészeti stílus érdekel, azokat a fürdőktől a bérházakig minden érdekességhez elkalauzolják. Nem is gondolnánk, mennyi helyre lehet benézni és információt gyűjteni egy-egy séta során.

Történelmi kitekintőt kaphatunk egy-egy idegenvezetés során

Botsányi Kata szerint érdemes Szegedet, Pécset vagy akár Debrecent is turistaként bebarangolni. Hiszen olyan történelmi kitekintőt kaphatunk egy-egy idegenvezetés során, amit évek múlva akár baráti körben is nagy örömmel mesélhetünk. Ugyanakkor szoborvadászatra is indulhatunk, hiszen a nagy többség nem is tudja, hogy egy-egy nagyobb városban hány szobor van és ahány szobor, annyi történet fűződik hozzájuk. A hozzájuk tartozó utcákról nem is beszélve.

Március elején a Hungexpón is választhatunk úti célt

Az idén a Hungexpón rendezett Utazás kiállítás is közel van az idegenvezetők jeles napjához, hiszen március 1–4. között lesz Budapesten. Az oda települt cégek nemcsak abban segítenek dönteni, hogy melyik tengerparton nyaraljunk, hanem akár egy bringás hosszú hétvégére is befizethetünk szállással és ellátással valamelyik magyar tájegységre. A hazai díszvendég idén Hévíz lesz. A Hévízi-tó köré igazi egészség- és wellnessbirodalom épült az elmúlt 220 évben. A fürdővárosban minden megtalálható a tradicionális szépészeti és gyógyászati kezelésektől a legmodernebb lézertechnikáig, ami segíti a vendégeknek megőrizni vagy visszanyerni mozgékonyságukat, fittségüket, fiatalságukat.

A külföldi díszvendég pedig az igen egzotikus Marokkó lesz. A szervezők szerint nem elérhetetlen ez az úti cél sem, ugyanis két fapados légitársaság biztosítja a közvetlen járatot Budapestről az észak-afrikai ország népszerű térségeibe, a királyi városba, Marrákesbe és az Atlanti-óceán partján elterülő Agadirba. Az alig több mint 4 órás repülőút elteltével garantáltan más világba csöppen az európai utazó. Az afrikai föld jellegzetes színe fogadja a látogatót a vörös városként is emlegetett Marrákesben, amely királyi város révén az ország legjelentősebb turisztikai attrakciója. Városfala, lenyűgöző óvárosa a világ minden tájáról vonzza az egzotikumra éhes látogatókat, s az egyik legrégebbi UNESCO világörökségi helyszín (1984). A város temérdek látnivalójával, egész évben kellemes klímájával és a szinte korlátlan napsütéssel várhatóan igazi sláger lesz a nyaralók körében.

Gasztrotúrát is szervezhetünk

A szakemberek szerint a magyar turizmus az elmúlt években fordulóponthoz érkezett, amelynek eredményei idén lesznek láthatók. Az ágazat teljesítménye 2010 óta növekszik. Miközben a világon 4, Európában pedig 2 százalékkal nőtt az utazások száma, addig Magyarországon 7 százalékkal. A turizmus minden fontos mutatója számottevően nőtt, a belső kereslet a nemzetközivel együtt erősödik. Magyarországon idén a gasztroturizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az egyik híres kolbásztól a másikig utazhatunk például Debrecenben. A rétesekről és a házi süteményekről ne is beszéljünk, hiszen a nagyvárosaink erről is híresek, no meg a különböző édességpontokról. Az egyik városban a kürtőskalács a menő, a másik helyen a csokoládé, míg van olyan vidéki városunk, ahol a nyalókákat érdemes megkóstolni. Ugye egy kis kakas vagy egy nagy szivárvány Önnek is ismerős valahonnan?

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei