A lakástakarék-szerződések tizedét nyugdíjasok kötötték

Noha a lakhatással kapcsolatos igények korosztályonként eltérőek, ingatlancélja mindenkinek van

Aki figyelmes és lakástakarék-szerződést köt, a finanszírozásban csökkentheti anyagi terheit, mert állami támogatást is igénybe tud venni. Az OTP Lakástakarék tavaly százmilliárd forintot fizetett ki meglévő ügyfeleinek és újabb 100 ezer szerződést kötött. A szerződők negyede 55 év feletti, tizede 65 éven felüli volt.

„Az új lakástakarék-szerződések közel negyedét az 55 éven felüliek kötötték. Ez egy jó módszer arra is, hogy az idősebbek a gyerekeknek, unokáknak tegyenek félre, de saját ingatlancéljaikat is könnyebben finanszírozhatják az állami támogatás igénybe vételével. Az idősebb korosztálynak az életminőséget javító környezet, az idősbarát ingatlan a vágya” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A szerződők harmada a négyéves konstrukciót választotta. A rövidebb futamidő az idősebbek ingatlancéljaihoz jobban passzol: hamarabb megvalósítják a beruházást és jellemzően kisebb léptékű munkálatokat finanszíroznak a lakástakarékból. A tavaly kifizetett összesen százmilliárd forint kb. felét felújításra és korszerűsítésre fordították az ügyfelek. Népszerű cél volt még az ingatlanvásárlás, illetve a korábban felvett hitelek kiváltása is.

Az 55 év feletti korosztály szerződői sok esetben már a következő generációra is gondolnak: a szerződések kicsit több mint negyede  már ún. családi kötés volt. Ez azt jelenti, hogy a szerződésen kedvezményezettként más családtag jelenik meg: elsősorban gyermekek és unokák, de természetesen házastársak sincsenek kizárva. Ez egyébként több, mint egy kedves gesztus: így többszörözhető meg az állami támogatás összege.

A nyugdíjasok mellett a többi korosztályt is vizsgálva kiderült, hogy két tendencia is kirajzolódik: a lakásfelújításról és korszerűsítésről a nők gondoskodnak inkább: a lakástakarék-szerződések többségét (54%-át) a hölgyek kötötték, illetve az évek során egyre népszerűbb lett a 10 éves futamidejű szerződés: az  ügyfelek többsége választja ezt a módozatot.

(X)

Pénzvilággal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: pénzvilág

Akár ez is tetszhet A szerző további művei