Lakásfelújítás: így csináljuk okosan!

Végre elhatározásra jutottunk a lakásfelújítást illetően és nem szeretnénk, hogy kárba vesszen a belefektetésre szánt idő és az összegyűjtött pénzünk? Ehhez bizony alapos tervezés és szervezett gondolkodás szükséges, ezek hiányában különben nem csak ráfizethetünk, de akár az elejéről is kezdhetjük az egész munkát. A helyzet azért nem olyan vészes, ha megfogadjuk a genertel.hu tanácsait és megkíméljük magunkat a felesleges bonyodalmaktól!

1. Piszkos anyagiak: mennyibe kerül egy felújítás?

Mondanunk sem kell, hogy egy felújítás, főleg, mikor teljes korszerűsítésről van szó, komoly anyagi terheket ró egy ingatlantulajdonosra. Mégis mekkora összegekben kell gondolkodnunk? Az árak mindenhol eltérőek, de lássunk pár példát arra vonatkozóan, nagyságrendileg mennyi megtakarítást érdemes félretennünk.

  • Egy kisebb, 30–35 négyzetméteres garzonlakás felújítása (teljes villamos hálózat felújítása, fürdőszoba-csőhálózat, lefolyóhálózat-csere, burkolatcsere, konyhafelújítás, nyílászárócsere, festés stb.) nagyjából 1,7–2,2 millió forintba kerül. Ez egy hozzávetőleges, minimum nettó összegű költség, amely tartalmazza a szakemberek, anyagárak költségét.
  • Egy 50 négyzetméteres panellakás teljes felújítására érdemes legalább 2 millió forintot rászánni. Ez tartalmazza a falak megmunkálását (régi falfelület javítása), a burkolatok felbontását, a festést, a burkolást, szinte a teljes felújítást.
  • Egy mondjuk 110 négyzetméteres ház esetén a felújítás összege 5–7 millió forint fölött is lehet. (Ebben benne van a vezetékcsere, új parketta, falfestés, konyhabútor stb.).

Általánosságban azt javasolják, hogy a renoválásra szánt összeget 100 ezer forint/négyzetméter áron becsüljük meg minimum. Csak a fürdőszoba csempézése, a kád, a mosdó cseréje, egy új cirkó beszerelése alsó hangon 1,5–2 millió forint is lehet akár, és ekkor bútorokat még nem is vásároltunk.

2. A részletekben megbúvó ördög

Vannak olyan apróbb részletkérdések, amikre nehéz figyelni akkor, amikor egy felújítás ügyes-bajos dolgai minden figyelmünket és energiánkat lefoglalja. Az ilyen apróságok, ha megfeledkezünk róluk, szintén felesleges kiadásokat okozhatnak:

  • Rendelés és idő: nem elég kinézni a boltban, meg is kell rendelni a beépíteni kívánt anyagokat, tárgyakat, bútorokat. A megrendelést követően sem dőlhetünk még hátra, hisz könnyen előfordulhat, hogy raktárkészleten sincs olyan, vagy akkora mennyiség, mint amire/amennyire szükségünk lenne, így várnunk kell a beszállításra. Ezt az időt bele kell kalkulálnunk a felújítás idejébe, különben, ha elfeledkezünk róla, megcsúszhatunk minden határidővel. Ez különösen akkor kínos, amikor több szakemberrel dolgozunk együtt, akik egymásra és ránk vannak utalva. Ha a költségvetésünkbe belefér, kérjünk fel egy generálkivitelezőt, aki egy kézben összefogja az egész folyamatot és koordinálja helyettünk a szakembereket, ellenőrzi az elvégzett munkát.
  • A rendelés ára: sok esetben a rendelt áru 50%-át előlegként ki kell már fizetnünk, így ezt az összeget határoljuk el, hogy biztosan fel tudjuk használni, amikor szükségessé válik. Előre tisztázzuk azt is, hogy a szállítás hogyan fog zajlani, benne van-e az árban, vagy arról is külön nekünk kell még gondoskodnunk.
  • Nem várt költségek: a tejes építkezésre szánt keretösszegünk 5–10%-át célszerű félretenni arra az esetre, ha váratlan költségek merülnének fel.
  • Kell engedély vagy sem? A lakásfelújítás és a családiház-felújítás nem engedélyhez kötött, azonban a kémény, a főfal, a gázrendszer, a tetősík változtatásához szakhatósági engedélyeztetés szükséges. Érdemes megtudakolni minden esetben, hogy az általunk kigondolt változtatásokhoz szükséges-e engedély vagy sem.

 3. A munka végére megváltozott végösszeg

Kevesebb idegőrlő dolog van annál, mint amikor a szakember által előrevetített ár a munka végéhez közeledve megnövekszik vagy megduplázódik. Hogy történhetett ez, hisz nem ezt az összeget beszéltük meg? A munka során számos dolog befolyásolja a végső felújítási árat, de jobb, ha elébe megyünk a dolognak és kikerüljük a problémákat, amennyire csak lehetséges. Bár nehéz szabad kapacitással rendelkező jó munkaerőt találni, mégis érdemes már nulladik lépésként több (legalább három) árajánlatot bekérni és átbeszélni részletesen mindegyik szakemberrel a lépéseket, felmerülő gondokat és azok megoldását. Jó, ha előre látjuk, mik jöhetnek elő a munka során.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei