Különös veszély leselkedik ránk otthon: a háziporatka

A lakóterekben kialakuló allergiás tünetek nagy részéért a háziporatka jelenléte tehető felelőssé. Megfelelő intézkedésekkel azonban a panaszok kiküszöbölhetők.

A közvélekedéssel ellentétben a házipor-allergiának nevezett betegség kiváltója nem a házi por, és még csak nem is a háziporatka, hanem annak mikroszkopikus méretű, a levegőben lévő beszáradt ürüléke, melyet belélegezve, illetve vele érintkezve jellegzetes allergiás tünetek alakulhatnak ki. A lakóhelyiségekben lévő allergének közül a háziporatka vált ki leggyakrabban légúti allergiát – hívja fel a figyelmet a webbeteg.

Az atkák száma tavasz végén és kora ősszel a legnagyobb, a lakások levegőjének nedvességtartalma ugyanis ebben az időszakban a legmagasabb. A fűtött lakások relatív páratartalma 60% körül van, ez az atkák számára nem ideális. Ezt a – számukra – kedvezőtlen időszakot azok az egyedek élik túl, melyek megfelelő körülmények között, például ágymelegben tartózkodnak. A túlélésüket sokszor a háztartásban élők is segítik a lakások túlfűtésével, a belső levegő magas nedvességtartalmával.

Mit eszik?

Háziporatka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: Dermatophagoides pteronyssus és Dermatophagoides farinae. Méretük szerint kb. 0,3 mm hosszú, a pókokkal közeli rokonságban álló élőlények. A háziporatkák elsődleges táplálékát a lakótereken belül az ember elhalt, lehullt hámsejtjei jelentik. Ott találhatók meg nagy számban, ahol a hámsejtek felhalmozódnak (ágynemű, bútorhuzatok, szőnyegek stb.). Az emberről naponta kb. 1,5 g hám válik le, amely egymillió (!) atka számára egy napra elegendő táplálék. 1 g porban akár 200 háziporatka is élhet.

Tudni kell, hogy az emberi testfelületről közvetlenül lekerülő felhám az atka számára emészthetetlen. Ezért az atkának más, a felhámot előemésztő élőlényekre van szüksége, például a velük együtt élő egyes penészgombafajokra: az általuk átalakított felhám megfelelő az atka táplálkozására. Az atka erős allergenitására jellemző, hogy az egy-két évig a hálószobában lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki. A háziporatka a magas páratartalmú környezetet és a 17–25 °C közötti hőmérsékletet kedveli. –20 °C-on, illetve 55 °C felett elpusztul, így azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), 60 °C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani.

A háziporatka-allergia

A háziporatka-allergia orrtünetei csaknem teljesen megegyeznek a pollenek okozta szénanátha-tünetegyüttessel. A háziporatka-allergia esetén inkább az orrdugulás dominál, míg a pollenallergiára az orrfolyás a jellemző. A webbeteg ismertetése szerint a jellemző tünetek: orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, szemvörösség, szemviszketés, könnyezés, szájpadviszketés. Háziporatka-allergiásoknál az allergén akár asztmás rohamot is provokálhat. Sok esetben a háziporatka-allergia a bőrön jelentkezik csalánkiütés, illetve ekcéma (vörös, sokszor száraz felületű foltok a bőrön) formájában.

Mit tehetünk?

Az allergia tüneteinek mérsékléséért fontos az atkaszám csökkentése. Talán a legfontosabb a hálószoba, az ágynemű atkátlanítása. A poratkák kedvenc helyei a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. A háziporatka-allergiában szenvedők lakókörnyezetének padlója legyen könnyen tisztítható, hézagmentes parketta vagy padló, minél kevesebb szőnyeggel. Szerencsésebb, ha a függönyök könnyű, műszálas anyagból készülnek. Javasolt a bőr-, illetve műbőr borítású bútorok használata. A rendszeres időközönkénti takarítás és porszívózás az egyik leghatékonyabb módszer az atkák ellen. A porszívózás viszont csak akkor hatékony, ha a porszívónak úgynevezett HEPA-szűrője van (HEPA filter: High-Efficiency Particulate Air Filter – „nagy hatékonyságú részecskeszűrő”), mivel az atkák annyira kisméretűek, hogy a hagyományos porszívó porzsákján átjutva növelik a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő csaknem 100%-os hatékonysággal szűri ki a porrészecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökken a levegőbe kerülő allergének mennyisége. A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegő részecskék, pl. atkák és háziállatszőrök, pollenek, gombaspórák, füstrészecskék, valamint részecskékhez kötődött radon kiszűrésére.

A légkondicionáló berendezésekkel a házon kívüli allergének (pollenek, gombaspórák) jórészt kirekeszthetők a lakásokból, hivatalokból. A páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és a penészgombák számára teremt kedvezőtlen életfeltételeket.

Tanácsok háziporatka ellen

Az ágyneműhuzatot hetente cserélje, s legalább 60 °C-on mossa!

Használjon jól szellőző matrac- és ágyneműhuzatot!

Soha ne fésülködjön a hálószobában!

A szőnyegeket – különösen a hálószobában – lehetőség szerint cserélje ki résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!

Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel, amin a penészgomba növekedhet!

Lehetőleg ne tartson akváriumot!

Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.

Használjon HEPA-szűrős porszívót!

A zuhanytálcát, kádat, csempéket tisztítsa speciális penészgombaölő oldattal!

Szellőztessen rendszeresen!

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei