Koncertek és séták a Mátrai művészeti napokon

Klasszikus és népzenei koncertekkel, vezetett erdei sétákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, sport- és gyermekprogramokkal várja a közönséget kilenc napon át, június 30. és július 8. között kilenc helyszínen a Mátrai művészeti napok rendezvénysorozat.

A programot a 15. Muzsikál az erdő sorozat keretében rendezik meg, amelynek célja, hogy a térség lakóinak, valamint az érdeklődőknek olyan aktív szabadidő eltöltési formát kínáljon, amelyben egyformán hangsúlyos szerepet kap a természetvédelem, a fenntartható életmód és a kultúra – fejtette ki a Szabó Lajos erdőmérnök, a sorozat főszervezője.

Kiemelte, hogy a programokon több mint 500 zenész, művész, erdész, természetvédő működik közre és a közismert előadók mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a térség művészeinek, ifjú tehetségeinek. A kilenc nap alatt olyan előadók várják a látogatókat, mint például Pál István Szalonna és bandája, Csík János és a Mezzo, a Vox Mirabilis Kórus, a Misztrál együttes, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági, Palya Bea, az In Medias Brass rézfúvós quintett, a Muzsikás Együttes vagy a Talamba Ütőegyüttes.

Füleken többek közt szakvezetéses erdei sétával készülnek, de lesz motolla kézműves műhely gyerekeknek, Taron és Fenyvespusztán teljesítménytúra, kézműves foglalkozások, gyermekkoncert, erdei néptáncbemutató és táncház, borkóstoló várja a közönséget, Mátraverebély-Szentkút pedig többek közt népi kézműves foglalkozást, interaktív folklórszínházi előadást és templomkoncertet szervez. Mátraalmáson az erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata lesz az erdei séta témája, Szurdokpüspökiben Gubis Ferenc makettkiállítása lesz látható a település nevezetességeiről, a vezetett sétán pedig az erdei életközösségekről lesz szó.

Az abasári erdei koncerten Szokolay Dongó Balázs saját népdalfeldolgozásai mellett Bartók- és Kodály-átiratokat játszik, a Kékestetőn Lénárt László szobrászművész Az erdő üzen című kiállítása nyílik meg, Gyöngyöspatán Molnár László festőművész tárlata lesz látható, Gyöngyöstarján pedig többek közt tájfutó versenyt, ringatófoglalkozást, környezettudatos divatbemutatót és erdei kerékpártúrát is rendez.

Mindezeken túl az összes helyszínen lesz többféle tematikájú erdei séta, számos gyerekfoglalkozás, klasszikus és népzenei koncertek, táncbemutatók az erőkben és bemutatkoznak a helyi termékek, a térségre jellemző gasztronómiai ínyencségek egyaránt.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei