Kolozsvári vendégnapok

Silviu Purcarete Julius Caesar-rendezése május 9-én a Vígszínházban, a Visky András rendezte Kalucsni 10-én a Pesti Színházban látható

Már hagyománnyá vált, hogy a Vígszínház minden évben vendégül látja a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatát, akik az idén két előadással érkeznek Budapestre. Kedden este William Shakespeare Julius Caesar című drámáját a világhírű Silviu Purcarete rendezésében játsszák a Vígszínházban, a címszerepben Bogdán Zsolttal. Dragomán György Kalucsni című darabja Visky András rendezésében a Pesti Színházban látható szerdán, a főszerepet Dimény Áron, Kézdi Imola és Albert Csilla játssza.

Bogdán Zsolt színművész játssza a főszerepet a Julius Ceasar drámában, melyet a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutat be Budapesten a Vígszínházban Fotó: MTI/Biró István

„Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nem csak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le” – jelentette ki Visky András, az előadás dramaturgja. Brutus és köztársaságpárti szenátortársai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. „Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig?” – teszi fel a kérdést az alkotó.

Shakespeare drámáját legutóbb Alföldi Róbert rendezésében a Vígszínházban mutatták be Stohl András (Marcus Antonius), Hegedűs D. Géza (Julius Caesar), Herczeg Adrienn (Calpurnia), Járó Zsuzsa (Portia) és László Zsolt (Marcus Brutus) szereplésével Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Silviu Purcarete harmadik előadását ismerheti meg a budapesti közönség. A világhírű rendező a kolozsvári színházban olyan közegre talált, ahol szabadnak érzi magát és mer kockáztatni. Az előadás főszerepét játszó Bogdán Zsolt mellett a további szerepekben Bács Miklós, Viola Gábor, Balla Szabolcs, Kató Emőke, Györgyjakab Enikő, Albert Csilla, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Farkas Loránd, Fogarasi Alpár, Kántor Melinda, Keresztes Sándor, Laczkó Vass Róbert, Szűcs Ervin, Váta Loránd és Platz János látható kedd este a Vígszínházban. A produkció díszlet- és jelmeztervezője Dragos Buhagiar, a zeneszerző Vasile Sirli.

Visky András író, dramaturg, a Kalucsni című színdarab rendezője Fotó: MTI/Biró István

„A Kalucsni egy endogám és promiszkuus erdélyi kisvárosi világot tár elénk, amelyben az üldöző és az üldözött, a szekus, az értelmiségiek és a minden hájjal megkent munkások élete nem választható el egymástól” – olvasható Dragomán György darabjának ismertetőjében. Az előadás amolyan bevezetés a nyolcvanas évekbe egy értelmiségi család életén keresztül. A cinema verité eszközei révén minden emberszagú: a tér, a tárgyak, a színészi játék. Mások élete, akik mi vagyunk: ez a közelség az, ami érdekessé teheti az előadást azok számára is, akik nem élték meg a nyolcvanas éveket.

„Ők fölismerhetik, hogy tulajdonképpen most is azt élik az iskolában, otthon, az emberi érintkezések szintjén” – árulta el a Kalucsniról a darab rendezője.

Dragomán György Kalucsni című drámájának ősbemutatója a Kolozsvári Állami Magyar Színházban 2016. november 16-án Fotó: MTI/Biró István

Az előadásban Dimény Áron, Kézdi Imola és Albert Csilla mellett Sigmond Ritát, Kali Andreát, Szűcs Ervint, Balla Szabolcsot, Buzási Andrást, Árus Pétert, Orbán Attilát és Fogarasi Alpárt láthatja a Pesti Színház közönsége szerdán este. A produkció díszlettervezője Miklósi Dénes, jelmeztervezője Carmencita Brojboiu.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei