A klasszikus zene nagykövete vezényli a bécsi újévi koncertet

2018. január 1-jén ismét az egész világ figyelme Bécsre irányul, ahol a Musikverein Aranytermében a Bécsi Filharmonikusok adnak megint újévi koncertet. Az újévet köszöntő komolyzenei előadást immár ötödik alkalommal a klasszikus zene nagykövete, Riccardo Muti vezényelheti.

 Az idén 175 éves Bécsi Filharmonikusok 2018. január 1-jén ismét csokorba gyűjti az osztrák klasszikus zenetörténet gyöngyszemeit. A magas színvonalú előadás során a keringőtől egészen a polkáig több zenei műfaj is képviselteti magát. Az idei repertoárban a Strauss-dinasztia komolyzenei műremekei mellett Franz von Suppé osztrák zeneszerzőnek, valamint az osztrák–magyar katonaság karmesterének, Alphons Czibulkának műveit is hallhatjuk majd.

A Bécsi Filharmonikusok állandó karmestereit és zenészeit szerte a világon világklasszisokként tartják számon. Az újévi koncert vezénylésére minden évben más karmestert hívnak meg. A 2018-as koncert dirigálására immár ötödik alkalommal a világhírű olasz karmestert, Riccardo Mutit kérték fel, aki a Chicagói Szimfonikus Zenekar zenei igazgatója is.

Bár a 2018-as újévi koncertre a jegyek már elfogytak, a komolyzenei élményről ennek ellenére sem kell lemondanunk: az ünnepi előadást egy forró punccsal vagy forralt borral a kezünkben a Városháza téren kihelyezett kivetítőn vagy a Bécsi Állami Operaház előtti videófalon is élőben élvezhetjük.

Az újévi koncert teljes programja:  http://www.wienerphilharmoniker.at/neujahrskonzert/das-neujahrskonzert

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei