Kirepültek a gyerekek, de még mindig tehetünk az új fiókákért!

Az unokák az élet ajándékai, jutalmul azért, mert szülő voltál. Amikor eljön az az időszak életünkben, hogy ismét csak ketten maradunk párunkkal, mert kirepültek a gyerekek, újra kinyílik a világ előttünk. Ismét több idő jut egymásra, a hobbikra, és persze örömmel töltünk minél több időt az unokákkal is. De vajon miként tudjuk őket támogatni egy önálló élet elkezdésében?

Az unokákért ugyanolyan felelősséggel tartozunk, mint gyermekeinkért, de a mindennapi teendők súlya már nem a mi vállunkat nyomja. Egészen más módon élvezhetjük ki azokat a perceket, amikor velünk vannak, mint gyermekeinknél, és olyan dolgokra taníthatjuk meg őket, amikre a szüleik nem tudják. Mesélhetünk nekik a régi szokásokról, barkácsolhatunk, sütögethetünk és kertészkedhetünk velük.

Gyermekeiért a legtöbb szülő mindent megtesz, amit csak lehet, hogy önállóan is boldoguljon az életben akkor, amikor saját lábára kell állnia. Támogatjuk őket anyagilag és érzelmileg egyaránt. Gondoskodunk arról, hogy jó gyerekkoruk legyen, hogy jó oktatásban részesüljenek, és hogy minden értéket tovább vigyenek az otthonukból saját családjukba.

Attól még, hogy felnőtté váltak és önálló családot alapítottak, mindig a gyermekeink lesznek, és szükségük lehet a segítségre. Emlékezzünk vissza, milyen iskoláskorú vagy kisgyermekes szülőnek lenni! Bármennyi segítségünk is volt annak idején, nem is kérdés, hogy unokáinknak nagyszülőként legszívesebben mindent megadnánk. Ugyanakkor érdemes azon is elgondolkodni, hogy abból a pénzből, amit ilyen-olyan játékokra költenénk, mi mindent tudnánk még megvalósítani. Gondoljunk a jövőjükre! Manapság egyre inkább elterjedt megoldás ajándékként a megtakarítás céljából nyitott számla, melyen a nagyszülők unokáiknak 18–20 éves korukig gyűjthetik a pénzt, ami később óriási segítség lehet a felnőtt élet elkezdéséhez. Nem is beszélve arról, hogy gyermekeinket is tehermentesíthetjük egy ilyen gesztussal, hiszen sok más kiadás mellett ez nem az ő vállukat nyomja majd.

A tudatos spórolás az unokáknak kis összegek összegyűjtésével is látványos eredményt hozhat a FundiMini Gyerekszámlával. A két egymást követő lakásszámlából álló konstrukció segítségével rugalmasan választhatjuk meg a megtakarítási időt és a havonta befizetett összeget. Ha kellően hosszú időre kalkulálunk, már havi 20 ezer forintos megtakarítással és az igénybe vehető lakáskölcsönnel együtt akár a saját otthon megvásárlásában is támogathatjuk unokánkat! A megtakarításra állami támogatás jár, ami kamatadó- és járulékmentes. A szerződéshez FundiMini Okosperselyt kapnak a gyerekek ajándékba, amellyel a szórakozva tanulhatják meg a takarékoskodás alapjait.

A végső összeget pedig lakásvásárlásra, átalakításra, felújításra vagy bővítésre is fel lehet használni a későbbiekben.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei