Kiránduljunk a havas Mátrában!

November óta fedi hó a Mátrát. Ha ügyesen szervezzük a programokat, még beleférhet tavaszig egy igazi havas kirándulás. Annál is inkább, mert február legvégéig ígérnek havat és hozzá megfelelő hideget az időjósok. A Mátra minden évszakban szép, de a tél meséssé varázsolja a környéket. A jó levegő mellett néhány pincét is felkereshetünk, hiszen ilyenkor is nyitva vannak és nemcsak borkóstolóval, de harapnivalóval is szolgálnak.

 A Mátra és környéke mindenképpen az egyik leglebilincselőbb pihenőhely, hiszen a hegyi túrázás, a tájsportok, de akár a bobozás is fantasztikus élmény akár barátokkal, akár családdal vesszük célba – magyarázta a seniorplus.hu olvasóinak Fónagy Árpád kirándulásszervező. A vadregényes erdőrengeteg most mesébe illő szépséget rejt, hiszen még félméteres hó van a Mátrában. Így a téli sportok szerelmesei továbbra is szánkóval és síléccel fölszerelkezve érkezzenek. Ma már kisebb-nagyobb szálláshelyek közül lehet válogatni. A hosszú hétvégék mindenképpen itt is tele házzal mennek, így érdemes előre foglalni. Lehet túrákra is befizetni, ezeket általában hónapokkal előre meghirdetik – magyarázta Fónagy Árpád.

A hófánk is nagyon menő

Igazi családi kikapcsolódást kínál a Mátraszentistváni Sípark a téli sport kedvelőinek. A 4 km-es pályarendszer a különböző nehézségi fokú pályákkal a kezdő és a gyakorlott síelők számára szintén izgalmas lehet. Nem beszélve az éjszakai síelési lehetőségről, amit már két pályán is kipróbálhatunk. Azok a gyermekek, akik csupán ismerkednek még a lejtőkkel, itt egy 800 méteres síoktató pályán tanulhatnak meg síelni. A játékos oktatást segítik a mesefigurák, valamint a rotondo síforgó, a négykaros forgó, ami a tanórán kívül is a csöppségek kedvence. Ha valaki szeretné kipróbálni a skibike-ot vagy a skirollert, a hócsúszdaparkban ezt is megteheti. A sebességimádók pedig a snowtubingpályán 130 méter hosszan csúszhatnak le a hófánkban. Az árak lényegesen olcsóbbak, mint a szomszédos Ausztriában, ráadásul itt egy úgynevezett varázsszőnyeggel gyorsan a csúszda tetejére jutunk ismét. De ha csak a felhők fölött kirándulnánk egy nagyot, és a panorámában gyönyörködnénk, a síliftekkel könnyedén felérünk a hegytetőre.

A libegőnek köszönhetően csökkenne a járműforgalom

Tervezik a négy évszakos libegőt

A kormány tavaly kötelezte el magát a kékesi fejlesztés mellett. Ezzel egy fél évszázados álom valósulhat meg. A tervek szerint négy évszakos libegőt építenek Mátraháza és Kékestető között. Ez nemcsak a síelők és a szánkózók számára lehet élvezetes és hasznos, hanem a téli szezonon kívül érkező természetjáróknak is. A fejlesztéshez kapcsolódóan szeretnék mérsékelni a környezeti terhelést, hiszen a libegőnek köszönhetően csökkenne a járműforgalom, Mátraházán bővítenék a parkolási lehetőségeket. A népszerű tv-torony használaton kívüli üzemterületeinek is turisztikai funkciókat szánnak a jövőben. A Kékestető fejlesztésének szervesen illeszkednie kell a Mátra és a Bükk fejlesztési programjához, remélhetőleg belátható időn belül turisztikai fejlesztési területté válnak.

A mátrai borok jól melegítenek a hideg téli estéken

Ha már ott vagyunk, az esti programok egyikén érdemes a mátrai borokkal is megismerkedni. Az elmúlt években egyre több rendezvényen és turisztikai eseményen népszerűsítették a mátrai borokat. Sőt a szakemberek szerint a természeti adottságok kiválóak a szőlőtermesztéshez, meleg, de nem forró klímájú a vidék. Tavaly nyolc pince vezetője döntött úgy, hogy megpróbál mindent megtenni, hogy a Mátrát borászatilag is az őt megillető helyre tegyék. Így aki egy jót túrázna a Mátrában, semmiképen ne hagyja ki a borkóstolókat sem, amit a pincék kínálnak. Ez a terület egyébként hazánk második legnagyobb borvidéke. Bármilyen stílust nézünk, nagy a kínálat, legalábbis a szakemberek szerint. Egyre fontosabb szerepet tölt be a borvidéken a hárslevelű, de érdemes megkóstolni a friss, illatos fajták borait is.

Sajnos, ha ezt a borvidéket emlegetik, a legtöbbeknek az elcsépelt nagyüzemi olcsó kategóriák jutnak az eszükbe. Holott igazi csemegéket lehet itt is kóstolni, mert ez is igazi dinamikus borvidék. A könnyű fehérboroktól a testes vörösig mindent megtalálunk. Csak bátran keressük a helyi termelőket és pincészeteket, akár télen is.

Kisvasúttal is kellemes az utazás a Mátrában

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei