Kiosztották a magyar filmdíjakat

Tarolt az Akik maradtak és a Foglyok című alkotás

Kiosztották a Magyar Filmakadémia díjait, a Vígszínházban rendezett gálaesten összesen 29 kategóriában hirdettek győzteseket. A legjobb játékfilmnek járó díjat Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta, alkotói további három díjat vehettek át, a tévéfilmes kategóriákban a Foglyok című alkotás vitte el a pálmát, rendezője Deák Kristóf, producere Osváth Gábor.

A magyar filmdíjakat a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak titkos szavazatai alapján ítélték oda. Az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás lett a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró is (Muhi Klárával közösen), Hajduk Károly pedig a legjobb férfi főszereplő. Az 1948 Budapestjén egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány sorsszerű találkozásáról szóló filmet az Amerikai Filmakadémia tagjai beválasztották a legjobb tíz nemzetközi film közé az idei Oscar-versenyben. A mozi producere Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

Szintén négy díjat kapott a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk filmje, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek.

A játékfilmek sorában Az Apró mesék, Szász Attila rendezése két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágás) és a Valan – Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb fényképezés).

A tévéfilmek között a Foglyok tíz kategóriában tarolt: Deák Kristóf alkotása (producerek: Dreissiger László, Osváth Gábor) egyebek közt a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta.

A tévéfilmek között két díjat kapott Tasnádi István Egy másik életben című filmje. A legjobb animációs film Az utolsó vacsora, Rofusz Ferenc rendezése lett, a legjobb dokumentumfilm A létezés eufóriája Szabó Réka rendezésében. A legjobb kisjátékfilm elismerését Csoma Sándor vehette át Casting című művéért, a legjobb ismeretterjesztő film a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában lett (rendező: Mosonyi Szabolcs), a legjobb televíziós sorozat Ujj Mészáros Károly Alvilág című szériájának első évadából az első epizód.

A gálán fellépett a Lóci Játszik, valamint a HolyChicks zenekar; egy összeállítással megemlékeztek a tavaly és idén elhunyt filmesekről. Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díjátadót „igazi családi ünnep”-nek nevezte. Utalt arra, hogy az idén január 1-jén létrehozták a Nemzeti Filmintézetet, hogy a magyar filmesek „családja” egyben maradjon és minél jobb, érdekesebb, szórakoztatóbb mozgófilmet készítsen, és ezek minél több emberhez jussanak el. A kormánybiztos köszönetet mondott a tavaly elhunyt Andy Vajnának, aki megteremtette a Magyar Filmakadémia Egyesület megalakulásának alapját és az együttünneplés lehetőségét.

Magyar Filmdíj 2020 – nyertesek 

JÁTÉKFILM

Akik maradtak

Legjobb játékfilm: Akik maradtak, rendező: Tóth Barnabás, producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő

Legjobb rendező: Tóth Barnabás – Akik maradtak

Legjobb forgatókönyv: Muhi Klára, Tóth Barnabás – Akik maradtak

Legjobb férfi főszereplő: Hajduk Károly – Akik maradtak

Legjobb női főszereplő: Walters Lili – Drakulics elvtárs

Legjobb fényképezés: Garas Dániel – Valan – Az angyalok völgye

Legjobb díszlet: Ágh Márton – Drakulics elvtárs

 Legjobb zene: Pacsay Attila, Parádi Gergely – Apró mesék

Legjobb vágás: Duszka Péter Gábor – FOMO – Megosztod és uralkodsz

Legjobb hang: Tőzsér Attila – Drakulics elvtárs

Legjobb maszk: Hortobágyi Ernella, Hufnágel Mariann (fodrász) – Apró mesék

Legjobb jelmez: Füzes Eszter – Drakulics elvtárs

TÉVÉFILM

Legjobb tévéfilm: Foglyok, rendező: Deák Kristóf, producerek: Dreissiger László, Osváth Gábor

 Legjobb rendező: Deák Kristóf – Foglyok

Legjobb forgatókönyv: Tasnádi István, Veres Attila – Egy másik életben

 Legjobb női főszereplő: Sodró Eliza – Foglyok

Legjobb férfi főszereplő: Fekete Ernő – Foglyok

 Legjobb fényképezés: Gózon Francisco – Foglyok

Legjobb díszlet: Valcz Gábor – Foglyok

Legjobb zene: Balázs Ádám – Foglyok

 Legjobb vágás: Mezei Áron – Egy másik életben

Legjobb hang: Péterffy Máté – Foglyok

Legjobb maszk: Kriskó Ancsa, Vincze Gabriella, Bankó Andrea – Foglyok

Legjobb jelmez: Sinkovics Judit – Foglyok

 Legjobb animációs film: Az utolsó vacsora, rendező: Rofusz Ferenc, producerek: Rofusz Ferenc, Hajdú Zsófia

 Legjobb dokumentumfilm: A létezés eufóriája, rendező: Szabó Réka, producerek: László Sára, Gerő Marcell, Szabó Réka

Legjobb kisjátékfilm: Casting, rendező: Csoma Sándor, producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra,

Legjobb ismeretterjesztő film: Vad erdők, vad bércek, rendező: Mosonyi Szabolcs, producer: Bagladi Erika

Legjobb televíziós sorozat: Alvilág (1. évad 1. epizód), rendező: Ujj Mészáros Károly, producerek: Herman Péter, Bodzsár István

Fotók: Budapest Film

Akár ez is tetszhet A szerző további művei