Kínában terjeszkedik a Pompidou Központ

Galériát nyit Kínában a párizsi Pompidou Központ, a világ egyik legjelentősebb kortárs művészeti múzeuma – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

A sanghaji Pompidou-fiók létrehozásáról 2017 közepén írtak alá jegyzőkönyvet az állami West Bund Fejlesztési Vállalattal. Ennek értelmében 2019 elején a David Chipperfield brit sztárépítész tervezte 25 ezer négyzetméteres West Bund Art Museum helyiségeiben nyílik meg az új kulturális intézmény, amely a párizsi központ gyűjteményéből rendez tárlatokat, emellett kitüntető figyelmet szentel majd a kortárs kínai művészetnek.
Az 1977-ben felavatott párizsi Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb, 120 ezer műalkotásból álló kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészeti Múzeum (MoMA) után.
A világ nagy múzeumai közül a Pompidou Központ terjeszkedik a leginkább nemzetközi téren, 2016 óta fiókja működik a dél-spanyolországi Málagában, és Sanghajon kívül múzeum megnyitását tervezi Szöulban és Brüsszelben is.
A Georges Pompidou (1969–1974) volt francia elnök nevét viselő francia állami intézmény már kilenc esztendeje megszakítás nélkül több mint hárommillió látogatót vonz évente, tavaly 3,37 millióan keresték fel.
Alapítása 40. évfordulója alkalmából a központ tavaly 50 kiállítást rendezett 40 francia városban, ezek együttesen 1,5 millió látogatót vonzottak.
A párizsi időszaki kiállítások közül a David Hockney-retrospektívet 620 ezren nézték meg, ami rekordot jelent az élő képzőművészeknek szentelt tárlatok történetében.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei