Kikötés a Kis-Dunán

A Csepel-szigetről kevesek asszociálnak az ideális kirándulóhelyre. Pedig változatos látnivalói, kiváló horgászhelyei, természeti kincsei és finom borai azzá teszik, alig egy ugrásnyira a fővárostól.

A „nagy sziget” gyöngyszeme Ráckeve

A szépségével már honfoglaló eleinket is rabul ejtő „nagy sziget” – itt volt az Árpád-törzs szálláshelye – gyöngyszeme Ráckeve, mely gyógyvizes termál- és élményfürdőjének, csónakos piacának, hazánk egyetlen fennmaradt gótikus szerb templomának, a Savoyai-kastélynak, a Hajómalom Múzeumnak köszönhetően méltán népszerű úti cél. Ám a Ráckevei Duna-ág térsége ennél többet is tartogat.

Szigetbecsén megtekinthető a híres fotóművész, André Kertész Emlékmúzeuma, aki gyermekkorának nyarait töltötte itt, és 1984-ben állandó kiállítás céljára 120 szignált képét adományozta a településnek.

Gál család

Szigetcsépen járva ne mulasszák el megkóstolni a helyi bortermelő Gál család díjnyertes rozé- és cserszegi fűszeres borait. Gálné Dignisz Éva „Az év borásza” címet is méltán nyerte el 2013-ban.

Emese Park

Szigethalmon az Árpád-kor kelt életre az Emese Parkban, ahol élő várispánságként elevenedik meg a 10–11. század tárgyi és szellemi hagyatéka. A parkban többek között egy Szent István-kori földvár, kézműves műhelyek, pincetömlöc és csónakázótó szolgálnak díszletül a tavasztól őszig minden hétvégén zajló változatos programoknak.

Kisvasút a Családi Vadasparkban

A történelmi időutazást követően Magyarország legkisebb személyszállításra alkalmas kisvasútját is kipróbálhatják a vendégek a Családi Vadasparkban, ahol e mellett kellemes környezetben állatsimogató, állatetetés, pónilovaglási és piknikezési lehetőség és játszótér is várja a látogatókat.

Aki a vízről szeretné felfedezni a Kis-Duna élővilágát és megnézni az úszólápokat, annak érdemes csatlakozni a szigetszentmiklósi kikötőből induló hajóprogramok valamelyikéhez. Április 15-től október 14-ig egy-egy hétvégén más-más program közül lehet választani.

Az egykori gyár területén található technikatörténeti gyűjtemény

S ki gondolta vajon annak idején, hogy egyszer majd a Csepel Autógyárból is turistalátványosság lesz? Az egykori gyár területén található technikatörténeti gyűjtemény öt üzemképes tehergépjárműből, egy autóbuszalvázból, számos járműfőegységből, járműmakettekből, valamint a gyár történetét bemutató korabeli dokumentumokból és fényképekből áll, melyeket az élőszavas tárlatvezetés tölt meg plusz tartalommal és élménnyel.

www.kisdunamente.hu

Tudja-e?

A Duna főágától Budapesten a Kvassay-zsilipnél ágazik el a Ráckevei Duna-ág és több mint 57 km-rel lejjebb, Tassnál torkollik újra a folyamba. A Csepel-sziget partvonala 180 km hosszú, hatszorosa a Velencei-tóénak.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei