Kikészülhet a stressztől az érettségiző gyermeke!

Az érzelmileg, lelkileg felfokozott időszakban különösen fontos a szülői magatartás

Elnyűtt tekintetű kamaszokkal van tele a város, az érettségiző, felvételiző fiatalok akár az egész életüket meghatározó napok előtt állnak: a sikeres vizsgákhoz, jó eredményekhez azonban kiegyensúlyozott lelkiállapotra, mentális kiegyensúlyozottságra is szükség van. A megoldás a tanulás mellett a mozgás, tudniillik az agy mellett a testet is karban kell tartani.

A serdülés során jelentős idegrendszeri változások zajlanak le a fejlődő szervezetben. Gyakran szoronganak, a lelki változások fokozzák bennük az instabilitást, és az indulatszabályozásuk is kialakulatlan még. A teljesítményorientált iskolai elvárások év közben tovább növelik a fiatalok stressz-szintjét, az érettségi és a felvételi időszakában pedig megsokszorozódik a stresszfaktor. Nagyon fontos, hogy a szülők segítsenek kamasz gyerekeiknek ebben az időszakban.

Stresszkezelés, feszültségoldás sporttal

Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a stresszkezelés és relaxáció szakértője szerint a feszültség oldására kiváló és egészséges megoldás a sport. Az aktív testmozgás, különösen a nagy végtaglendítéseket tartalmazó gyakorlatok – úgymint karkörzés, törzshajlítás, kar- és láblendítés – kikapcsolják a szorongásközpontot és fokozzák az agyféltekék aktivitását. Ez pedig hatékony leküzdése lehet a stressz okozta „lefagyásnak”, annak az állapotnak, amikor felelés vagy vizsga során leblokkol a kamasz. A reggel vagy este végzett alapgyakorlatokat érdemes a szülőknek közösen elvégezni a gyermekükkel, és ezzel rászoktatni őket a napi rutinra, továbbá fontos, hogy aktív mozgásra biztassák a fiatalokat.

A matematika írásbeli az egyik legsúlyosabb stresszfaktor MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Minden mozgásos aktivitás feszültségoldó, például a kerékpározás, úszás, futás sokat segíthet ebben az időszakban. A szakpszichológus szerint az a legjobb, ha a mozgás a fiatalok életének aktív részévé válik, és nemcsak az érettségi időszakban alkalmazzák, mint végső mentsvárat. A gyakori testmozgás ugyanis az állóképesség, erőnlét javítása mellett hozzásegíti a fiatalokat a mentális edzettséghez is, lehetővé teszi a stresszes állapot leküzdését, és segít a lelki és idegrendszeri egyensúly helyreállításában, fenntartásában.

Parancsolgatás helyett gondoskodást, bátorítást

Persze az is fontos, hogy ebben az érzelmileg, lelkileg felfokozott időszakban a szülők hogyan viselkednek gyermekükkel. Bagdy Emőke szerint a leghasznosabb, ha a parancsolás, számonkérés helyett inkább a gondoskodás jellemzi a felnőttek magatartását. A szakpszichológus azt tanácsolja a szülőknek, hogy inkább bátorítsák, mintsem számonkérjék gyermeküket. A szóbeli megfedés, utasítgatás ugyanis negatív hatást vált ki, míg a bátorítás és a sikerbe vetett bizalom építő hatású.

Az olimpiai bajnokot kitartóvá, koncentrálttá tette a sport

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász jelenleg a Debreceni Egyetem sportszervező szakán első éves hallgató. Ma már könnyen veszi a vizsgák és a versenyek okozta izgalmakat. Elmondása szerint ebben sokat segített neki a sport. A sportolás, versenyzés ugyanis kitartásra, koncentráltságra és fegyelemre tanít, mindezeknek pedig nagy haszna van a tanulásban is.

Az olimpiai bajnokot is fegyelemre és kitartásra ösztökélte a sport

Krisztián szerint a sport, különösen az élsport sok lemondással jár. Ha visszaemlékszik gyerekkorára, neki is nehéz volt elfogadni, hogy míg osztálytársai bulizni járnak, addig ő edzésre siet. Azonban a sok siker, a sportban szerzett élmények mindenért kárpótolják. Az olimpiai bajnok szerint a tanulás során az a legfontosabb, hogy koncentráltan, fegyelmezetten álljunk neki a feladatnak.

Döntő a megfelelő sportág kiválasztása

A rendszeres mozgás iránti igény akkor tud beépülni a gyerekek életébe, ha megtalálják azt a mozgásformát, sportot, amelyet szívesen végeznek, amelyben sikeresek. Ezért fontos, hogy a szülők segítsék gyermeküket a megfelelő sportág kiválasztásában. Ebben nyújthat segítséget a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett Diákolimpia Fesztivál Debrecenben, amelynek június 24-i programjában számos sportág települ ki a Főnix Csarnokhoz. A sportágak, sporteszközök kipróbálása mellett a kilátogatók neves sportolókkal is találkozhatnak és játszhatnak, amely szintén segítheti a sporthoz való kötődést. Ha erre most momentán nem ér rá, akkor sem szabad feladnia a megfelelő sportág keresését: a gyerekének tehet vele jót.

Jelen és jövővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: Jelen és jövő

Akár ez is tetszhet A szerző további művei