A kiberbűnözés évente 600 milliárd dollárba kerül

A számítástechnikai bűnözés évente immár 600 milliárd dollárjába (közel 152 ezer milliárd forint) kerül a világnak, és ez a szám csak tovább nő a kalózok növekvő szakértelme és kriptovaluták virágzása miatt egy tanulmány szerint.

„A digitalizáció minden szempontból átalakította az életünket, többek között a kockázat és a bűnözés fogalmát oly módon, hogy a bűnözés hatékonyabb és kockázatmentesebb, jövedelmezőbb és könnyebb, mint valaha” – írta Steve Grobman, a kibertámadásokra szakosodott McAfee cég szakértője.
A McAfee és a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) agytröszt által készített tanulmány, amely 2014-ben még 445 milliárd dollárra becsülte ezt az összeget, felhívta a figyelmet a geopolitika jelentőségére is.
„Hackerei magas színvonala és nyugati törvények semmibe vétele miatt Oroszország vezető a kiberbűnözésben” – írta James Lewis, az CSIS alelnöke.
„Második helyen Észak-Korea áll, amely kriptovalutából finanszírozza a rendszerét, de mára megjelentek újabb kiberbűnözési központok is, közöttük Brazília, India és Vietnam.”
A szellemi tulajdon eltulajdonítása 2017-ben a számítógépes bűnözés okozta károk mintegy egynegyedét tette ki – áll a jelentésben, amely szerint a számítógépes kalózkodásban legaktívabb országoknak megvannak a saját szakterületeik.
Oroszország, Észak-Korea és Irán kalózai követik el a pénzintézetek elleni legsúlyosabb támadásokat, míg Kína a számítógépes kémkedésben áll vezető helyen a tanulmány szerint.
A leggyorsabban terjedő támadási mód – elsősorban a kalózszolgáltatásokat árusító internetes „áruházak” miatt – az úgynevezett zsarolóvírus, amellyel leblokkolják a számítógép működését és pénzt követelnek.

A kiberbűnözők mindenütt ugyanazokat az eszközöket használják, legyen szó adatlopásról, személyi adatokkal való visszaélésről, bankok elleni támadásokról, névtelenségüket a bitcoin vagy más kriptovaluta használatával érik el.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei