Kiadó lakások: 100 ezer forint alatt is van élet

Nem emelkedtek számottevően a bérleti díjak az elmúlt egy évben a hosszú távra kiadó ingatlanok piacán. Ennek több oka is van, mindenesetre a szakértők szerint a leendő bérlőknek már kevésbé kell elkapkodniuk a döntést, mint egy-két évvel korábban.

Habár még mindig magasak a bérleti díjak az lakóingatlanok piacán, az áremelkedés már nem igazán jellemző. Ennek oka egyrészt a bővülő kínálat, másrészt, hogy a túl magas árakat egyébként sem tudják megfizetni a bérlők, harmadrészt pedig az, hogy a kedvező hitelkamatok miatt, aki teheti, inkább ingatlant vásárolt. Ezért egyre inkább jellemző, hogy azok a tulajdonosok, akik nem akarnak hetekig, hónapokig várni a kiadással egy jobb bérleti díj reményében, kénytelenek a megálmodott árigényüket mérsékelni – hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának vezetője.

Már nem csak diákok a bérlők

Az árcsökkentést egyébként azért érdemes minél hamarabb meglépniük, mert ha csak egy-két hónapig áll üresen az ingatlan, máris annyit buktak rajta, mintha alacsonyabb áron adták volna ki egy évre. Nagy árcsökkentések azért nem jellemzőek még a piacon, a gyakorlat azt mutatja, hogy ha valaki 2–3 hétig nem tudja mondjuk kiadni 100 ezer forintért az ingatlant, akkor is legfeljebb egy 95 ezres árral próbálkozik. Június–július táján pedig még csekélyebb az árcsökkentési hajlandóság, hiszen a tulajdonosok bíznak a diákok rohamában.

Ennek kapcsán persze érdemes tudni, hogy ma már nem olyan nagy az a roham, mint évekkel korábban volt, hiszen egyrészt csökkent a diákok száma, másrészt a diákbérlőkre az jellemző, hogy egyre inkább igyekeznek elnyújtani a „szezont”, tehát megpróbálják nem nyárra időzíteni a bérlakáskeresést.

Ráadásul a bérlőknek ma már csak egy részét teszik a fiatalok, illetve a diákok, akik a felsőoktatásban tanulnak, hiszen egyre nagyobb arányban vannak jelen a piacon a vidékről érkező családok – már a középkorosztályba tartozó felnőttekkel –, akik a jobb munkalehetőségek miatt költöznek Budapestre. Rajtuk kívül persze még sok más korosztály és családi állapot is képviselteti magát a bérlakások piacán, úgyhogy nem beszélhetünk homogén bérlői csoportról.

80 ezernél indulnak az árak

Ha a belvárosban nézünk körül, akkor rendkívül magas árakkal találkozunk. Jelenleg a legkisebb stúdiólakás havi bérleti díja is 130 ezer forintnál indul a belvárosban – jelezte Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan V., VI. és VII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A bérlők számára ezek az árak már annyira magasak, hogy inkább a külső kerületekben néznek körül. Elsősorban persze olyan helyszíneken, ahol még elfogadhatók a közlekedési adottságok.

És valóban, egy tipikus, tízemeletesben található 53–59 négyzetméteres panellakás bérleti díja alacsonyabb: a XIX. és a XX. kerületben átlagosan 100–130 ezer forint között alakul. Az ilyen méretű, elsősorban másfél, kétszobás lakásokra mutatkozik egyébként a legnagyobb kereslet.

Ennél olcsóbban is lehet persze kiadó lakást találni, de 80 ezer forintos havi díj alatt senki ne számítson arra, hogy bármilyen ingatlant is kibérelhet. Ezért az összegért persze csak egy kevésbé kedvező adottságú bérlakáshoz juthat, mely nem a legkellemesebb környezetben található. Ezt azért hangsúlyozta a szakértő, mert tapasztalatai szerint az érdeklődők jellemzően úgy állnak hozzá a kereséshez, hogy 60 ezer forintért keresnek kiadó lakást. Ami persze lehetetlen, és ebbe később ők is beletörődnek, mert nincs más lehetőségük.

A Zugló mellett fekvő XIII. kerületben a kisebb, újszerű lakásokat 120–175 ezer forintért lehet kiadni, míg a nagyobbakat 180–190 ezer forintért. Fontos azonban, hogy ezeknél az újszerű ingatlanoknál már a minőség is magasabb. Hiszen azt, hogy pontosan mennyiért vesznek ki egy lakást, a felújítottság, a bútorozottság és gépekkel való ellátottság is meghatározza, nem csak az elhelyezkedés.

A bel-budai kerületekben talán még nagyobb a kínálat kiadó ingatlanokból. 100 ezer forint felett az egyszobás lakásokra már nem nagyon van jelentkező, hiába jó állapotúak. A nehezedő helyzet nemcsak abból látszik, hogy a tulajdonosok elkezdték csökkentgetni az árakat, hanem abból is, hogy egyre több kiadó ingatlant „hoznak be” az ingatlanközvetítő irodához, és kérik a közvetítők segítségét a kiadásban.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei