A kezünk magán viseli életünk nyomait, érdemes ápolni

A hideg miatt bőrünk egyik pillanatról a másikra teljesen kiszárad és fájdalmasan kirepedezik. A bőrápolást ezekben a hetekben érdemes komolyan venni. Ám kezünk nemcsak az időjárás szeszélyeinek van kitéve, hanem a napi munka és egyéb teendők is megviselhetik. A kéz árulkodik talán a legjobban az illető személyiségéről, testi-lelki állapotáról, no és magán viseli az életünk nyomait. Tartsuk fiatalon! De hogyan? Ebben segítünk összeállításunkban.

 Kinn a hideg szél, az eső, bent a fűtés támadja kezünk szépségét és épségét minden nap. A hidegtől az erek összehúzódnak, kevesebb vér kerül a szövetekbe, ráadásul ilyenkor a szervezet tartalékol és a bőr könnyebben kiszárad. Amikor pedig végre hazaérünk a jó melegbe, hajlamosak vagyunk rögtön a forró víz alá tartani kezeinket, hogy gyorsan átmelegedjenek. Hajósi Lilla kozmetikus szerint ezzel csak tovább ártunk a bőrnek. A kéz bőrére pedig különösen oda kell figyelni: hamar elöregedik és ez az állapot visszafordíthatatlan! Nem lehet takargatni, hiszen mindig szem előtt van. Harminc év felett már érdemes készíteni minden héten egyszer egy pakolást.

Krémezzük be a kezünket vastagon és húsz percig hagyjuk állni rajta

Egy kis olívaolajat turmixoljunk össze egy evőkanál avokádóval! Majd szépen krémezzük be vele a kezünket vastagon és húsz percig hagyjuk állni rajta! Majd a felesleget mossuk le!

Olívás vagy kecsketejes készítmények segíthetnek

Ahogy az arcunkat, a kezünket is érdemes kényeztetni. Természetes naponta rengetegszer mosunk kezet, sőt akár fertőtlenítőt is használunk. Gondolnánk, állandóan mossuk és tisztítjuk. Ám ez kevés, sőt lehet, hogy ártanak is a bőrünknek – mutatott rá Hajósi Lilla. A legjobbat akkor tesszük a kezeinkkel, ha valamilyen natúr, bőrbarát szappant használunk minden kézmosáskor. Ilyen többek között az olívás szappan vagy a kecsketejes. A lényeg, hogy vegyszermentes, tápláló legyen, amely nem szárít. Fontos, hogy minden kézmosás után törölközővel alaposan itassuk fel a nedvességet, főleg ha éppen a hidegbe indulunk. Ha nem tudjuk a munkahelyen mindezt megoldani, akkor este fürdés után pár csepp olívaolajjal kenjük be és úgy tévézzünk. Ha hidegebbre fordul az idő, mindenképpen használjunk kesztyűt! Ne feledjük, melegen tartja a kezet és megóvja a hideg okozta károsodásoktól!
De tudta, hogy a kesztyűnek nem csak a színe, de a mérete is fontos? Nem érdemes olyan darabokat választani, ami akár egy picit is szűkebb a kelleténél; még ha ez is volt az utolsó darab a gyönyörű leértékelt bőrkesztyűből, inkább hagyjuk ott a boltban, ha nem kényelmes! A kisebb kesztyű ugyanis elszorítja az amúgy is összeszűkült ereket, igazából többet árt, mint használ.

Miről árulkodik egy kéz?

A kellemes fogású kéz gazdája jóindulatú, segítőkész, a puha, sima kezű ember romantikus, érzéki, passzív és lomha. A kérges, izmos, csontos kéz nagy teljesítőképességet és munkakedvet feltételez, tulajdonosa energikus, aktív és szorgalmas. Érdekes, hogy a túl selymes, lágy kezek kényelemről, nyugalomról árulkodnak, az illető inkább szellemi beállítottságú, rendszerint érzékeny és sértődékeny. Az érdes tapintás kitartó, határozott, a földi élvezeteket kedvelő személyiséget tükröz. A száraz, meleg érintés önzetlen, gyengéd, ám heves típusú ember, míg a nyirkos, hideg kéz titkolt érzékiséget, feszélyezettséget és indulatosságot takar.

Mit tegyek a ráncok ellen?

A kézbőr korát annak kollagéntartalma mutatja. Ennek a vízben oldódó fehérjének a kötőszövetek kialakításában, a bőr rugalmasságának megőrzésében és a nedvesség felszívásában van szerepe. A kollagénmolekulák azonban az idő múlásával oxidálódnak, kötéseket hoznak létre, megszilárdulnak és nem képesek a tökéletes nedvszívásra. A kézbőr öregedésének egyik legfontosabb jele a bőr szárazzá válása, elvékonyodása, rugalmatlansága, amelyek miatt a vonalak, ráncok láthatóbbá válnak a kéz bőrén, leghamarabb a kézháton. Érdemes ötven év felett naponta hidratálni. Kenjük ránctalanító krémmel és legalább napi két liter folyadékot fogyasszunk!

Stílussal kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: stílusvadász

Akár ez is tetszhet A szerző további művei