A kézi feldolgozás a minőség titka

A nyári ételek szinte valamennyi fogása mellé ajánlott a furmint

A furmint évének nyilvánította az idei évet a kormányzat, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára.

A furmint olyan helyi szőlőfajta, amely méltó arra, hogy a magyar borágazatot képviselje a nemzetközi és a hazai piacon egyaránt – állítják a szakemberek. Véleményük szerint azért a furmintra esett a választás, mert Tokaj már a nemzetközi piacon is sikeres brand, és ott a furmint a vezető fajta.

Magyarországon jelenleg 3951 hektáron terem furmint, ebből Tokaj-Hegyalján mintegy 3800 hektáron, de a fajta szinte mindegyik magyar borvidéken megtalálható már.

A kormányzat természetesen a többi helyi szőlőfajtáról sem feledkezik meg, a hazai és a nemzetközi piacon azonban a fehérborok vannak túlsúlyban. Demeter Endre, a Demetervin Pincészet fiatal borásza elmondta, hogy a jó furmintnak az a titka Mádon, hogy hisznek a teljes érésben, a kíméletes és gondos kézi feldolgozásban.

Egy pohár újbor  Fotó: MTI/Oláh Tibor

„A szőlőt úgynevezett dűlőszelektáltan, kézi préssel dolgozzuk fel, és hordóban erjesztjük spontán módon, de már kísérletek folynak jelenleg az acéltartályos erjesztésre is. Az érlelés során figyeljük a fejlődésüket, vigyázunk rájuk, majd palackozás előtt készítjük el a birtok válogatott furmintját. Ez a bor az Úrágya és a Királydűlők termésének házasítása” – árulta el a borász.

Jelenleg háromszázötvennél több klónvariációban termesztik a Kárpát-medencében a furmintot. Demeter Endre szerint ez nagyon jó esélyt teremthet a hazai borászoknak, hiszen így ismét méltó helyre kerülhetnek a világ bortérképén.

A fiatal borász szerint a furmint igazi hungarikum, illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges

„A furmint október közepén érik. Fürtje közepes nagyságú, laza, hengeres, bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas alkoholtartalmú, ez Tokaj-Hegyalján jobb évjáratokban elérheti a 14–15 százalékos alkoholt is. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. A Somlón termett furmint illat- és ízvilága visszafogottabb, nehezebben nyílik meg, úgynevezett levegőztetést igényel. Érdekes módon ma már egyre több séf ajánlja ezt a bort különböző nyári mediterrán zöldséges levesek mellé. Ám ha a desszert nem túl édes, akkor ott is helye van, méghozzá igen jó párosításnak számít. Akár a teljes ételsort is le lehet kísérni furminttal” – mondta Demeter Endre.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei