Kevesebb esélyt a betörőknek!

Bezáratlan ajtó, nyitva hagyott ablak, idegenek előtt megosztott információ arról, mikor nem tartózkodunk otthon – hétköznapi, apró figyelmetlenségeink mind-mind a lakásbetörők dolgát könnyítik. Vukics Norbert rendőr zászlós a lakások védelméről tartott előadást.

Magyarországon 20–30 percenként történik lakásbetörés, az alkalmankénti kár átlagosan 250–300 ezer forint. Érdemes tehát megtenni néhány alapvető óvintézkedést, amivel csökkenhetnek az elkövetők esélyei. Erről is beszélt Vukics Norbert, a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársa a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott bűnmegelőzési előadásában.

A rendőr zászlós elmondta, hogy a betörések általában napközben történnek, egy átlagos lakásbetörés pedig nem tart tovább öt-tíz percnél. Áthatolhatatlan védelmi rendszer nem létezik, arra azonban mindenképpen törekedni kell, hogy a biztonsági eszközeink minél tovább feltartsák az elkövetőket, és ez idő alatt akár egy távfelügyeleti szolgáltató járőrei ki tudjanak érni a helyszínre.

Mivel a betörők az esetek közel felében a bejárati ajtón keresztül jutnak be a lakásba, ennek védelme kiemelt figyelmet érdemel. A befeszítés ellen falba épített hevederzárral védekezhetünk, míg a hengerzáraknál arra kell odafigyelni, hogy az ne lógjon ki az ajtóból, mert úgy illetéktelenek könnyen hozzáférhetnek, és egy mozdulattal el tudják törni. A legjobb, ha többféle, törés és fúrás ellen védett zárbetétet szerelünk az ajtóba, lehetőleg olyanokat, amiket a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) minősített. Természetesen az ablakok erőssége sem utolsó szempont, az üvegfelületeket biztonsági fóliával tehetjük ellenállóbbá.

A mechanikai mellett távfelügyelettel összekötött elektronikai védelemmel vértezhetjük fel otthonunkat, ami nem csak betöréskor nyújthat segítséget: a rendszer akár szén-monoxid-, gázszivárgás-, füst- és hőérzékelővel, valamint személyi riasztóval is kiegészíthető. A kamerák jelenléte szintén elriaszthatja a bűnelkövetőket.

Vukics Norbert azt tanácsolja, ne mondjuk el mindenkinek, ha hosszabb időre elutazunk valahová, és a szomszédjaink iránt érdeklődő idegenekkel se osszuk meg a hollétükre vonatkozó információkat. A bejárati ajtót tartsuk mindig zárva a besurranó tolvajok megakadályozására, és persze az ablakokat is csukjuk be, még akkor is, ha csak egy pillanatra megyünk el otthonról.

Riasztáskor fontos, hogy az utcáról könnyen észrevehető legyen a házszámunk, ez ugyanis nagyban megkönnyíti a rendőrség – vagy a mentők, tűzoltók – gyors kiérkezését. A lakásunkban tartott értékeinkről készítsünk fényképeket, részletes leírást, mert az azonosításuk miatt később esetleg szükségünk lesz ezekre. Betörés esetén ne változtassuk meg a helyszínt, az idő előtti rendrakással a felderítés szempontjából fontos nyomokat tüntethetünk el.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei