Két vívó és egy tornász harcol a MOB-elnöki székért

Kedden dől el, hogy ki vezeti a következő négy évben a Magyar Olimpiai Bizottságot, amelynek elnöki tisztére hárman pályáznak: a posztot jelenleg betöltő Borkai Zsolt, a korábbi főtitkár Szabó Bence és Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója.

Új tisztségviselőket választ keddi közgyűlésén MOB: az elnöki poszt mellett a MOB alelnöki és választott elnökségi tisztségeire, továbbá a felügyelő bizottság elnöki és választott tagsági tisztségeire lehetett pályázatot benyújtani.

Titkos szavazás lesz

Az elnökön kívül két alelnököt, nyolc elnökségi tagot, valamint a felügyelő bizottság elnökét és két tagját választják meg. A felügyelő bizottság tagjainak megbízatása öt évre szól.


Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) jelenlegi elnöke  Fotó: MTI/Soós Lajos

A tisztségviselők választása titkos szavazással történik. Alelnöknek Deutsch Tamás, Gémesi György, Magyar Zoltán és Orendi Mihály, elnökségi tagságra Bátorfi Béla, Berkes István, Bienerth Gusztáv, Csisztu Zsuzsanna, Gyulai Miklós, Imre Géza, Jaksa János, Kiss Norbert, Kovács Antal, Kovács István, Komáromi Tibor, Markovits László, Mészáros János, Nátrán Roland, Novotny Zoltán, Pálinger Katalin, Regőczy Krisztina, Riskó Géza, Schmidt Gábor, Sinka László és Vári Attila jelentkezett.

A MOB-elnöki posztért nem jár fizetés

Megválasztottnak az a jelölt tekinthető, aki a közgyűlésen jelenlévők több mint felének igenjét megszerezte. Ha ez elsőre nincs meg, a procedúrát újabb fordulókkal mindaddig folytatni kell, amíg a kellő szavazattöbbség megszületik.


Szabó Bence, a MOB korábbi főtitkára ugyancsak elnök lenne   Fotó: MTI/Illyés Tibor

A MOB egy héttel ezelőtt elfogadott új alapszabálya szerint nem csökken a közgyűlés tagjainak létszáma, az továbbra is 200 tagú. Az új alapszabály előírja, hogy a MOB-elnöki funkciót a jövőben is csak társadalmi munkában lehet ellátni, fizetést nem lehet érte felvenni.

Két vívó és egy tornász feszül egymásnak

A tornász olimpiai bajnok Borkai Zsolt tavaly év végén bejelentette az MTI-nek, hogy ismét indul az elnöki tisztért, míg kandidálási szándékát a közelmúltban jelezte a vívó olimpiai bajnok Szabó Bence, a korábbi főtitkár – akit tavaly november 22-én mentett fel az elnökség – és a szintén korábbi vívó Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívószövetség Svájcban élő sportigazgatója is.


Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok,olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a harmadik beszálló  Fotó: MTI/Illyés Tibor

A három elnökjelölt múlt csütörtöki televíziós vitájában Borkai és Szabó alapvetően pozitívan értékelte a MOB elmúlt négy évét, Kulcsár szerint azonban a szervezet „általános deficitekkel küzd”. Utóbbi úgy látja: javítani kell a MOB társadalmi megbecsültségén és nemzetközi megítélésén.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei