Két magyar induló az idei Fjällräven Polaron

Idén két magyar indult a világ egyik leghíresebb kutyaszános sarkvidéki túráján, a Fjällräven Polaron. Varga Dávid és Kitlinska Anna 92 ország 2183 jelentkezője közül került be az expedíció résztvevői közé. Előbbi a világ harmadik legnépszerűbb pályázatával, utóbbi kreatív videójával nyerte el a zsűri tetszését. Az ötnapos, 300 kilométer hosszú túrára 18 társukkal együtt indultak és 200 szánhúzó kutya segítségével szelték át az északi sarkkört.

A hetedik alkalommal megrendezett Fjällräven Polar célja, hogy közelebb hozza az extrém kalandokat a hétköznapi emberekhez, és bebizonyítsa, hogy megfelelő felkészüléssel és minőségi felszereléssel bárkinek része lehet hasonló élményekben. A svéd túrafelszerelés-gyártó nem csupán a résztvevők felszereléséről, hanem a szánhúzó kutyákról és a szakszerű felkészítésről is gondoskodik.

A kutyaszán irányítását, az expedíciós felszerelés használatát és az extrém hidegben való helyes viselkedést a résztvevők egy kétnapos felkészítőképzés során tanulták meg Stockholmban, mielőtt útnak indultak a norvég Signaldalen-völgytől a svéd Väkkäräjärviig tartó 300 kilométeres túrára.

„A tréning nem csak abban nyújtott segítséget, hogy megismerjük egymást a túra előtt, megtanuljuk a felszerelés helyes használatát és a sarkköri viszonyokhoz való alkalmazkodást, hanem lélekben is felkészített az útra. Sikerült csapattá válnunk, és felismernünk azokat a tulajdonságainkat, amelyek segítettek nekünk az extrém helyzetek kezelésében” – mondta Kitlinska Anna, a túra egyik magyar indulója.

A kétnapos tréning után a résztvevők testközelből tapasztalták meg az extrém túra kihívásait és szépségeit: a főzésről, az ivóvízről és a szánhúzó kutyák ellátásáról mind maguknak kellett gondoskodniuk, miközben közel 100 kilogrammos felszereléssel, átlagosan 60 kilométert tettek meg egy nap alatt a sarkvidék legszebb tájain.

A Fjällräven Polar egy hihetetlen kaland, és egyben hatalmas kihívás is mindannyiunknak, hiszen a sarkköri körülmények és a fizikai terhelés mellett a civilizációtól való teljes elszakadásra is fel kellett készülnünk. Biztos vagyok benne, hogy életre szóló élményben lesz részünk, és szoros barátságok szövődnek majd köztünk” – mondta Varga Dávid, a túra másik magyar résztvevője, az indulás előtt.

Az idei túrára 2183 jelentkező pályázott a világ 92 országából. Az útra képek és videók feltöltésével lehetett pályázni, minden régióból két ember indulhatott az expedíción. Aki a legtöbb szavazatot kapta bemutatkozóanyagára, valamint akinek a jelentkezését a legkreatívabbnak ítélte a nemzetközi zsűri. A két magyar résztvevő közül Varga Dávid több mint 55 ezer szavazattal lett Közép-Európa legnépszerűbb, a világ harmadik legtöbb szavazatot gyűjtő indulója. Kitlinska Anna kreativitásával nyerte el a zsűri tetszését: a videója egy olyan budapesti minitúrát mutatott be, amely a térképen a Fjällräven Polar logóját rajzolta ki.

Bővebb információ: http://polar.fjallraven.com.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei