Két kilométert gyalogoltam a dubrovniki bástyafal tetején

Dubrovnik Dalmáciában található. A város maga a csoda. Az egyik kedvenc helyem.

Szeretik itt a szilvapálinkát, a Maraschino-likőrt, a brandyt. Nem hagytam ki én sem ezeket, amikor a feleségemmel ott jártam, még jó, hogy a nagy melegben nem szállt a fejünkbe egyik szeszes ital sem! Kiülős éttermek kínálják a finom étkeket, a horvát specialitásokat, a tintahalat grillezve, a cevapcicát, s hozzá jófajta borokat. Ezeket is megkóstoltam! Tintahalat szinte mindennap ettem. Mert soha nem tagadom meg magamtól a jót!

Sponza palota

Évente csaknem ezer tengerjáró hajó dokkol Dubrovnik kikötőjében. Én az Azamara társaság hajójával érkeztem ide. Ez óriási bevétel a városnak. Mármint a hajók érkezése, hiszen a fedélzeten ezrek várnak kiszállásra minden alkalommal. S akkor még nem is beszéltem arról, hogy mennyien érkeznek szárazföldön motorral vagy autóval a dalmát városba!

Szubtropikus klíma uralkodik Dubrovnikban

Dubrovnik a 7. században alapult. Sok tölgyfa nőtt errefelé, ezért nevezték el a Dubrava tölgy szó alapján Dubrovniknak. 1929-ben lett az egykori Jugoszlávia legfontosabb kikötője. 1990-től Horvátország része. 1991-ben a délszláv háború idején komoly sérüléseket szenvedett, de szerencsére hamar restaurálták a várost.

Onofrio szökőkút

Márvánnyal lerakott terek, kolostorok, templomok, középkori keskeny utcák, szökőkutak… Ezek a jellemzők Dubrovnikra. Az Onofrio szökőkút a leghíresebb.  S a Sponza rektori palotát is mindenki ismeri, ahol a 15. században a Dubrovnik Köztársaság kormánya ülésezett. Gótikus palota ez, késő reneszánsz és barokk elemekkel, amelyek a rekonstrukciók során kerültek beépítésre. Ma történelmi és kulturális múzeum üzemel az épületben.

Szubtropikus klíma uralkodik Dubrovnikban, homokos partok várnak, ha itt szeretnél nyaralni. Cavtat falu a leghíresebb nyaralóhely a közelben. A kikötőből kishajók visznek ide. Kristálytiszta az Adria vize, emiatt lehet üvegaljú hajót is bérelni, s gyönyörködhetsz a víz alatti világban, a halakban!

A város akkor nyújtja a legszebb látványát, ha a bástyafalon körbesétálod

Maga a város akkor nyújtja a legszebb látványát, ha a bástyafalon körbesétálod. 12 euró egy főnek a sétálójegy, ami nem olcsó, de megéri kiváltani. 2 kilométeres a sétány. Ez a város szimbóluma. A falon 5 kis erőd látható, ebből három integrált része a falnak.

Látszik a sok új háztető, amelyeket a háborús károk miatt kellett felújítani. S látszik a szép táj, a jachtok, a nagy hajók, a tenger is.

Az óvárosban hömpölyög a tömeg

Bent az óvárosban hömpölyög a tömeg. A sikátoros utcákban néha még forgalmi akadály is keletkezik. A szélesebb utcákon annyian vannak, mint egy focimeccs végén a stadion kijáratánál, amikor mindenki egyszerre szeretne kijutni az arénából. A tömeg ellenére is bájos ez a hely. Keresd fel!

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Ha szeretnél hotelt foglalni bárhová a világban, akkor klikkelj rá most a booking.com egyik banner hirdetésére a blogomon, s már on-line foglalhatsz is azonnal!

www.alomutazo.hu

Akár ez is tetszhet A szerző további művei